Izvršni odbor Olimpijskog komiteta Srbije od 2017. godine ustanovio je priznanje Olimpijsko srce „General Svetomir Đukić“ koje je namenjeno onima koji su ceo svoj život posvetili sportu i u svom društveno-sportskom radu ostavili trajne rezultate. Komisija za dodelu priznanja i Izvršni odbor Olimpijskog komiteta Srbije doneli su odluku da ove godine nagrada posthumno bude dodeljena prof. dr Ivanki Gajić, dugogodišnjoj dekanki Fakulteta za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“. Na ovaj način prof. dr Ivanka Gajić još jednom se upisala u knjigu besmrtnih i pridružila se istinskim sportskim veličinama kao što su Vladimir Cvetković, Jasna Šekarić i Aleksandar Boričić, koji su prethodnih godina bili laureati.

Prvi put u dvadesetsedmogodišnjoj istoriji proglašenje najuspešnijih sportista, timova i trenera od strane Olimpijskog komiteta Srbije, nije održano uz prigodnu svečanost, već je zbog pandemije virusa COVID-19 o najznačajnijim godišnjim priznanjima srpskog sporta javnost obaveštena putem specijalne emisije koja je emitovana na RTS-u.

Tom prilikom je, povodom izbora prof. dr Ivanke Gajić, navedeno da je bila istaknuta sportska i naučno-prosvetna radnica, žena izuzetne energije ideja i znanja. Još u vreme studija, a potom i u profesionalnoj karijeri, posvetila se naučno-istraživačkom, stručnom i praktičnom radu u oblasti razvoja sporta i edukacije mladih. Iskustvo koje je stekla u obrazovanju mladih sportista bilo je temelj za osnivanje Sportske gimnazije na čijem čelu se nalazila dugi niz godina. Takođe, istaknuto je da je učetvovala u brojnim razvojnim projektima iz oblasti sporta i fizičke kulture, da je bila stručni konsultant više sportskih organizacija, srednjih i visokoobrazovanih institucaija, kao i da je bila autor i koautor više od 60 naučnih radova. Za razvoj sporta i školskog obrazovanja dobila je niz priznanja među kojima je najznačajnije Oktobarska nagrada Grada Beograda 1994. godine.

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković priznanje je uručio Bojanu Sekuliću, predsedniku Saveta za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“:

– Specijalnu nagradu Olimpijskog komiteta Srbije dodeljujemo osobi koja je to zaslužila bez presedana. Ženi koja je bila otvorenog srca, koja je pomagala sportiste, rukovodila Fakultetom za sport. Ženi koja je učestvovala u brojnim akcijama, ulepšala život u Srbiji, onaj socijalni i onaj naučni. Zato potpuno zasluženo, ali nažalost posthumno, ovo priznanje dodeljujemo našoj dragoj profesorki Ivanki – rekao je Božidar Maljković, a potom se biranim rečima obratio i Bojan Sekulić, predsednik saveta Fakulteta za sport.

– Pripala mi je velika čast da primim ovu nagradu, a u ime porodice pokojne profesorke Ivanke Gajić želim da se zahvalim Olimpijskom komitetu Srbije, predsedniku Božidaru Maljkoviću i ostalim članovima. Ovo je samo još jedna potvrda da ono što je prof. dr Ivanka Gajić radila za života nije ostalo bez traga. Takođe, Olimpijskom komitetu Srbije izražavam veliku zahvalnost i u ime svih studenata, nastavnika i ostalog osoblja Fakulteta za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ čiji je Ivanka Gajić bila dekan od njegovog osnivanja. Kao suosnivač Fakulteta za sport obećavam da ćemo sa Olimpijskim komitetom Srbije nastaviti da sarađujemo i da će naša saradnja u budućnosti biti još kvalitetnija – konstatovao je Sekulić.

Bojan Sekulić, predsednik Saveta Fakulteta za sport

Treba istaći da je među nagrađenim sportistima i naša studentkinja, džudistkinja Andrea Stoijadinov. Ona je dobitnica Specijalnog priznanja Olimpijskog komiteta Srbije za 2020. godinu. Andrea Stojadinov je upravo kao stipendiskinja OKS ove školske godine upisala studijski program Trener u sportu, a 2020. godinu obeležila je osvajanjem čak tri medalje na evropskim prvenstvma i to u roku od samo mesec dana.

Među nominovanima u kategoriji najbolji trener bio je i naš diplomac Nemanja Nikolić koji je kao trener džudo reprezentacije Srbije upravo sa Andreom Stojadinov, ali i Anjom Obradović beležio vrhunske rezultate. Među ovogodišnjim laureatima Olimpojskog komiteta Srbije osim prof. dr Ivanke Gajić i Andree Stojadinov su: Bobana Momčilović Veličković (najbolja sportiskinja), Novak Đoković (najbolji sportista), Matija Dinić (najbolji mladi sportista) i Jasna Šekarić (najbolji trener).

Usled situacije sa pandemijom virusa Covid – 19, najveći broj međunarodnih reprezentativnih ekipnih takmičenja je odložen, te naši timovi nisu bili u prilici da ostvare kriterijumske rezultate za osvajanje trofeja. Iz tog razloga, nisu dodeljena priznanja najuspešnijem muškom i ženskom timu.