U organizaciji Fakulteta za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ u Beogradu će 6. i 7. decembra biti održana 5. Međunarodna naučna konferencija „Sport, zdravlje, životna sredina“. Ovaj naučni skup okupiće dekane srodnih fakulteta iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Bugarske, Poljske i Rusije, predstavnike nacionalnih granskih sportskih saveza, a tom prilikom biće prezentovano 40 naučnih radova iz različitih oblasti sporta.

U sklopu ove naučne konferencije biće organizovan i okrugli sto sa temom „Ljudska prava – prava sportista“ i panel diskusija o sportskoj diplomatiji kojima će prisustvovati predstavnici Ministarstva omladine i sporta, Olimpijskog komiteta Srbije i Sportskog saveza Srbije:

– Otvorićemo izuzetno zanimljive teme sa veoma kompetentnim učesnicima – kaže prodekan Fakulteta za sport doc. dr Dragan Atanasov, ujedno i direktor Džudo saveza Srbije i dodaje:

– Imaćemo tu čast da ugostimo Snežanu Samardžić Marković, generalnu direktorku Direktorata za demokratiju Saveta Evrope kao i Žana Grasiju potpredsednika Evropske atletske federacije. Među panelistima će uz moju malenkost biti još Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Nenad Vuković, predsednik Udruženja lobista Srbije i doc. dr Uroš Mitrović, mladi profesor sa Fakulteta za sport. Zanimljivo je da je Savet evrope izabrao baš Fakultet za sport da prvi put pokrene ove teme i zato i ne čudi što su srodni fakulteti iz čitavog regiona izrazili želju za učešćem – konstatovao je Atanasov.

Polje sportske diplomatije je izuzetno široko, ali i važno naročito u poslednje vreme kada je Srbija u pitanju:

– Dotaći ćemo se aktuelne situacije i odnosa prema sportistima takozvanog Kosova, ali i važnosti sportske diplomatije, odnosno lobiranja u procesima dobijanja organizacije velikih sportskih takmičenja. Kada su sportisti u pitanju, osim o rezultatima koje postižu, uglavnom se govori o svotama novca koje zarađuju, ali skoro nikada o njihovim pravima i poteškoćama da ih ostvare. Takođe, dolazak dekana srodnih fakulteta iz osam evropskih država iskoristićemo i za pokretanje inicijative za osnivanjem svojevrsnog udruženja koje će nam omogućiti prisniju saradnju, razmenu znanja i realizaciju raznih projekata, a sve sa ciljem unapređenja sporta u našim zemljama – zaključio je Atanasov.