Da li želiš da budeš hroničar najznačajnijih sportskih zbivanja u zemlji i inostranstvu ili komentator najvećih sportskih događaja? Da li maštaš da radiš intervjue sa uspešnim sportistima i posećuješ najpoznatije stadione, dvorane i sportska borilišta? Ostvari svoje ambcije – postani sportski novinar. Učini prvi korak – upiši Fakultet za sport.

Jedinstven studijski program u čitavom regionu

Fakultet za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ jedini je fakultet u čitavom regionu koji školuje sportske novinare. Na ovaj način, u obrazovnom smislu, u potpunosti je pokrivena delatnost koja je neraskidivi deo sportske industrije, a svršeni studenti ovog studijskog programa dobijaju zvanje diplomirani sportski novinar.

Studijski program Sportsko novinarstvo, kao i ostali studijski programi Fakulteta za sport, osmišljen je po ugledu na vodeće evropske fakultete iz oblasti sporta i akreditovan je od strane Ministarstva prosvete,  nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Ovaj studijski program traje četiri godine, zasnovan je  na Bolonjskoj deklaraciji i njegovim okončanjem student ostvaruje 240 ESPB (Evropski Sistem Prenosa Bodova).

Naglasak u nastavi na praktičnom novinarskom radu

Kroz kompletne osnovne akademske studije na studijskom programu Sportsko novinarstvo naglasak u nastavi stavljen je na praktični novinarski rad, odnosno pisanje tesktova. Preciznije rečeno, studenti novinarstva tokom jednog semestra napišu najmanje 10 novinarskih radova, što za studente predstavlja ritam rada kao da su članovi redakcije nekog nedeljnika. To im omogućava da još tokom studija steknu neophodnu rutinu, ali i svojevrsne radne navike. Na drugim fakultetima sličnog profila nije takav slučaj, pa se dešava da u toku jednog semestra ili cele školske godine studenti urade samo 2 novinarska rada.

Posedujemo najviši nivo teorijskog obrazovanja, ali od novinarstva ne pravimo nauku već veštinu. Za to je pre svega zaslužan naš kvalitetan nastavni kadar koji čine eminentni profesori i istaknuti sručnjaci koji imaju bogato iskustvo kao urednici i novinari u raznim medijima.

Naši partneri su TV Arena sport, Radio-televizija Srbije…

Fakultet za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ potpisnik je sporazuma o saradnji sa više od 80 granskih sportskih saveza, sportskih organizacija, ali i medijskih kuća. Naši partneri su Radio-televizija Srbije, TV Arena sport. Zahvaljujući upravo tim ugovorima o saradnji naši studenti su u prilici da stručnu praksu prolaze u najistaknutijim novinarskim redakcijama.

Kombinacija kvalitetnog teorijskog i naglašenog praktičnog rada dobila je svoju verifikaciju u najuticajnijim medijskim redakcijama u Srbiji. Dokaz za to je činjenica da naši studenti – novinari, koji još nisu završili studije, već rade kao novinari reporteri i angažovani su na TV Arena sport, RTS-u, Večernjim novostima, Sportskom žurnalu, Mozzartsport-u i drugim sportskim redakcijama čiji su se urednici i menadžeri vrlo pohvalno izražavali o profesonalnom znanju koji naši studenti donose u njihove redakcije. Ono na čemu posebno insistiramo je poštovanje visokih novinarskih standarda i jedinstva tradicionalnih vrednosti žurnalizma i multimedijalne budućnosti.

Fakultet za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ redovno organizuje stručne tribine i okrugle stolove, a među gostujućim predavačima poslednjih nekoliko godina bili su istaknuti urednici i poznati novinari poput Manojla Vukotića (dugogodišnji glavni i odgovorni urednik Večernjih novosti), Vlade Stankovića (poznati novinar brojnih domaćih, ali i dopisnik inostranih sportskih redakcija), Željka Vučkovića (urednik sportske redakcije TANJUG), Saše Barbulovića (urednik Jutarnjeg programa RTS), Predraga Milinkovića, Petra Dende i Radoslava Simića (novinari i komentatori RTS), Aleksandra Apostolovskog (komentator Politike) Aleksandra Miletića (nekadašnji urednik sportske rubrike Politike) i mnogih drugih.

 

Učešće na projektima i saradnja sa Udruženjem sportskih novinara Srbije

Pored redovnih nastavnih aktivnosti trudimo se da dodatno ojačamo praktičan rad naših učenika kroz učešće u veoma zanimljivim projektima. Tako su naši studenti pisanjem tekstova učestvovali u projektnoj saradnji Fakulteta za sport i Vikimedije Srbije na temu „Olimpijski sportovi kroz istoriju i uspesi naših sportista olimpijaca“.

Takođe, tokom prethodna dva učešća Fakulteta za sport na Sajmu sporta u Beogradu, u Otvorenom TV studiju naši studenti uradili su intervjue sa preko 80 uspešnih sportista, istaknutih trenera i sportskih funkcionera kao što su: Božidar Maljković, Ostoja Mijailović, Igor Rakočević, Ognjen Dobrić, Viktor Jelenić, Milica Mandić, Dušan Borković, Zoran Gajić, Duško Savanović, Damir Mikec, Jovana Preković, Jovan Šurbatović, Bogdan Obradović, Aleksandar Karakašević,  Nataša Kovačević, Aleksandar Kukolj…

Kvaliteta nastave kao i kvalitet kadrova koji produkuje Fakultet za sport prepoznat je i od strane Udruženja sportskih novinara Srbije sa kojim Fakultet za sport prisno sarađuje. Plod te uspešne saradnje su akreditacije Udruženja sportskih novinara Srbije za praćenje svih sportskih događaja u Srbiji koji se dodeljuju najboljim studentima studijskog programa Sportsko novinarstvo.

Stekni znanje za medalje. Postani sportski novinar – upiši Fakultet za sport. Onlajn prijavu popuni OVDE.