Posle uspostavljanja saradnje sa srodnim fakultetima iz Rusije, Bugarske, Poljske, Rumunije, Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, članstva u Evropskoj platformi za sportske inovacije (EPSI), Fakultet za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ proširio je krug svojih partnera i van evropskog kontinenta.

Ugovor o saradnji potpisan je sa Univerzitetom za sport Šandong pa je tim povodom delegacija ovog kineskog Univerziteta bila u poseti Beogradu. Koliki značaj su potpisivanju ovog sporazuma pridali naši kineski partneri najbolje govori sastav njihove delegacije koju su činili: Ji Vang, partijski sekretar Univerziteta Šandong, Đijangži Žang, dekan Fakulteta za sport, He Ćing, prodekan za nastavu, šef kineske nacionalne fudbalske akademije i nacionalnog kineskog odseka za košarku i Du Tao, direktor kampusa Rižao, jednog od dva velika kampusa koji se nalaze u sastavu Univerziteta Šandong.

Provincija Šandong jedna je od najbogatijih u Kini, ima preko 100 miliona stanovnika, poznata je po proizvodnji hrane i čelika, a neke od najvećih kineskih luka se nalaze u ovoj provinciji. Na Univerzitetu Šandong studira preko 10.000 studenata među kojima su i brojni poznati kineski sportisti i osvajači medalja na Olimpijskim igrama. Poseduju dva velika sportska kampusa sa vrhunskom infrastrukturom i najmodernijom pratećom opremom.

O kakvom Univerzitetu se radi možda najbolje govori podatak da naš čuveni fudbalski stručnjak Bora Milutinović vodi fudbalski tim ovog Univerziteta. Izuzetno su ponosni na svoje rezultate koje postižu na studentskim sportskim takmičenjima, koja u Kini imaju status poput onih u Americi, a ove godine osvojili su drugo mesto u košarci i treće mesto u fudbalu.

– Prvi put smo u Srbiji. Upoznali smo brojne lepote Beograda, bili smo u Kući cveća, na Titovom grobu i moram da kažem da smo divno primljeni i da nam se veoma svidela Srbija – rekao je Điangži Žang, dekan Fakulteta za sport i potom dodao:

– Veoma nam je drago što smo dogovorili saradnju, za koju sam siguran da će biti uspešna. Raduje nas što ćemo biti u prilici da ostvarimo razmenu studenata i profesora, jer će to značiti i razmenu znanja i iskustava. Želimo da šaljemo naše najbolje studente na vaš Fakultet, da od Vas uče, jer je svima dobro poznato koliko Srbija ima uspeha u sportu. Iskreno verujemo da će ova saradnja za oba Fakulteta doneti mnogo toga pozitivnog – konstatovao je Žang.

Osim razmene studenata i profesora, ugovorom je predviđen i razvoj zajedničkih istraživačkih aktivnosti kao i razmena iskustava iz nastave i istraživačkog rada.

– Ovaj sporazum je od izuzetnog značaja za naš Fakultet, jer će otvoriti brojne mogućnosti za dodatno usavršavanje, ali i profesionalno angažovanje naših studenata i diplomaca. Svoje bogato isukustvo i znanje naši kineski partneri će ovde preneti iz sportova u kojima su najuspešniji u svetu, između ostalih gimnastika, stoni tenis i skokovi u vodu. Sa druge strane, naša metodika rada u košarci, odbojci, fudbalu i ostalim kolektivnim sportovima koju ćemo im ponduditi za njih će biti dragocena. Ono što je svakako najvažnije je da je ovim sporazumom stvorena prilika da naši diplomci sa studijskog programa Trener u sportu dobiju angažman i priliku da rade sa mlađim kategorijama u ekipnim sportovima u Kini – zadovoljno je konstatovala dekanka Fakulteta za sport prof dr. Ivanka Gajić.