Fakultet za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ krenuo je u realizaciju još jednog ambicioznog projekta koji za cilj ima promociju sporta i svih njegovih vrednosti. Po ideji našeg nastavnika na studijskom programu Sportsko novinarstvo Ass. MA Predraga Bajića i u saradnji sa kompanijom „Cinnesport“ počelo je snimanje dokumentarnog filma „Biti četvrti“, kome je pokrovitelj Fakultet za sport.

Ovaj dugometražni dokumentarni film pokušaće da uđe u srž paradoksa koji u sebi nosi ovaj broj u sportu, kroz lične sudbine sportista u Srbiji i regionu, koji su iskusili tu teskobu: biti tako blizu pobedničkog postolja, a tako daleko. Pored unutrašnje borbe takmičara, da prihvate takvu sudbinu i sve ono što nosi ta nemila pozicija, film će se baviti i ukorenjenim stavovima javnosti koja, po navici, priznaje samo šampione, odnosno osvajače medalja. A biti četvrti bilo u čemu i bilo gde, na Balkanu, u Evropi ili u svetu, zaista je rezultat vredan pažnje. Ideja je da se u dokumentarcu prikaže kontrast između svih onih odricanja jednog vrhunskog sportiste na putu ka velikom takmičenju i epiloga, odnosno četvrtog mesta i emocija koje nosi sa sobom.

Zanimljivo je istaći da u realizaciji ovog projekta učestvuju naši studenti sa studijskog programa Sportsko novinarstvo, koji su radili istraživanja i intervjue, a da je producent filma „Biti četvrti“, dugogodišnji novinar Politike i naš student na master studijama Aleksandar Miletić.

Prva klapa filma pala je danas uprvo u prostorijama Fakulteta za sport, a u glavnoj ulozi u prvim kadrovima bio je Aca Kovačević, nekadašnji selektor futsal reprezentacije Srbije, koja je na Evropskom prvenstvu 2016. godine u Beogradu osvojila četvtro mesto, što je najveći uspeh futsala na ovim prostorima. Takođe, tokom dana snimljen je i razgovor sa strelkinjom Zoranom Arunović, koja je bila četvrta na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine, kao i sa njenom sestrom Jelenom koja je Zoranin trener.

–  Na samom početku, već prvog dana snimanja dobili smo kontrast, Acu Kovačevića, koji ističe ponos zbog četvrtog mesta, ne žali za medaljom, dok je Zorana Arunović toliko teško podnela četvrto mesto na Igrama u Londonu da je razmišljala da napusti streljaštvo. Upravo je ideja filma da pokaže kako različiti sportisti prihvataju mesto koje je samo na korak do medalje, kao i da afirmiše mnoge sportiste koji se nepravedno zapostavljaju iako je i četvrto mesto ogroman uspeh – konstatovao je Predrag Bajić.

Treba istaći da je ovo drugi dokumentarni film čiji je pokrovitelj Fakultet za sport Univerziteta Union Nikola Tesla. Prvi, pod nazivom „250 stepenika“ premijerno je prikazan 2018. godine, govori o legendarnoj generaciji košarkaša koja je postala juniorski svetski prvak 1987. godine u Bormiju, predvođena selektrorom Svetislavom Pešićem. Ovo ostvarenje dobilo je brojna međunarodna i domaća priznanja.