Fakultet za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ nije samo visokoobrazovna ustanova, već i iskreni partner sporta, sportista i svega što oni predstavljaju. Naš Fakultet godinama unazad  na razne načine, u svom domenu, podržava razvoj sporta u Srbiji održavanjem brojnih naučnih konferencija, ali i kroz učešće u raznim projektima doprinosi promociji srpskog sporta i sportista i svih vrednosti koji oni sa sobom nose.

Sa ponosom ističemo da je naš Fakultet pokrovitelj dokumentarnog filma „250 stepenika“ koji govori o legendarnoj generaciji košarkaših reprezentativaca koju su činili Đorđević, Divac, Kukoč, Rađa… Na čelu sa trenerom Svetislavom Pešićem ova nezaboravna generacija košarkaških asova je u Bormiju 1987. godine na Svetskom prvenstvu za juniore osvojila zlatnu medalju i tako najavila dugogodišnju dominaciju i u seniorskoj konkurenciji.

Ovaj film, čiju realizaciju je značajno pomagao naš Fakultet, vraća nas u vreme kad se šampioni nisu stvarali u klimatizovanim dvoranama već su na put ka osvajanju sveta krenuli u stočnim vagonima. Spavali su u trošnim planinarskim domovima, trčeći uz strme i opasne stepenice na planini Igman koje i jesu simbol ove jedinstvene avanture.  Pravo na san o svetskoj tituli niko nije mogao da im oduzme. Čak ni moćni Amerikanci, budući NBA i All-star igrači koje je trenirao čuveni Leri Braun. Svoju moć su dokazali u dva međusobna okršaja koji predstavljaju sinonim za nešto što mi danas zovemo jugoslovenska škola košarke…

Svečana premijera filma zakazana je za ponedaljak, 25. septembar u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, na sceni Ljuba Tadić, sa početkom u 18 sati, a za studente Fakulteta za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ obezbedili smo ulaznice. Ukoliko ste zainteresovani da prisustvujete premijeri filma „250 stepenika“ više informacija možete dopiti putem mejla jovo.karanovic@fzs.udu.rs.

Takođe, tom prilikom biće promovisana knjiga novinara Vladimira Stankovića „Bajka o Bormiju“ čije izdavanje je pomogao naš Fakultet.