Beograd, 14.09.2016.

Nakon velikog uspeha našeg olimpijskog tima u Riju, srpski paraolimpijci su krenuli njihovim stopama. Već na samom početku je osvojeno 6 medalje, dve zlatne i četiri bronzane. Svojom srčanošću i sjajnim igrama sezonu osvajanja najsjajnijih odličja otvorio je stonoteniser Mitar Palikuća.

Palikuća je osvojio bronzanu medalju nakon neizvesnog meča sa Norvežaninom, Tomijem Uraguom, u sklopu nadmetanja paraolimpijske „klase 5“. Putem uspeha krenule su i naše stonoteniserke Borislava Perić Rankovići Nada Matić.

Borislava je najbolja srpska sportistkinja sa invaliditetom i nakon srebrnih medalja u Pekingu i Londonu, konačno se okitila zlatnom, pošto je u finalu odnela pobedu nad Kineskinjom Žang Mijao. Nada Matić osvojila je bronzu u „klasi 4“ trijumfujući nad Britankom, Su Gilroj, sa 3:2.

Naš strelac, Laslo Šuranji, nas je obradovao sa čak dve medalje. On je „upucao“ zlato u kategoriji malokalibarska puška 50 metara trostav i postavio novi svetski rekord u Riju. Iako mu je rečeno da nema talenta, Laslo nije odustajao od svoje najveće ljubavi u životu – streljaštva. Njegovo odličje je prvo u ovom sportu još od 1996. godine, što znači da nismo imali osvajača medalje na najvećoj svetskoj sportskoj smotri za osobe sa invaliditetom punih 20 godina. Drugi put je zasijao bronzanim sjajem u disciplini malokalibarska puška 50 metara ležećim stavom.

Poslednju u nizu, ali ništa manje bitnu, bronzanu medalju osvojio je Namanja Dimitrijević u disciplini bacanje koplja. On je zabeležio najbolji lični rezultat od 60.86 metara.

Paraolimpijci su, za razliku od ostalih sportista, svoju najvažniju borbu vodili mnogo pre olimpijskih nadmetanja i time postali inspiracija i motivacija, primeri kako istrajati i uspeti kada je najteže. Svako od njih nosi sa sobom jedinstvenu priču koja je izgradila njihov pobednički karakter.

Fakultet za sport od sveg srca čestita svim paraolimpijcima na osvojenim medaljama, uz želju da nastave da nas oduševljavaju svojim uspesima i borbenošću. Naši sportisti su pokazali kako se vode najvažnije bitke u životu i dokazali da granice ne postoje.

Želimo im svu sreću u nastavku karijere!