Fakultet za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ nastavio je da proširuje svoju međunarodnu saradnju i povećava broj inostranih partnera. U prostorijama našeg Fakulteta potpisan je sporazum o saradnji sa Državnim univerzitetom „G.R. Deržavin“ iz ruskog grada Tambova. Fakultetu za sport na Novom Beogradu ovo je osmi ugovor ovakve vrste koji će imati višestruk značaj, a pre svega na polju povezivanja sporta i nauke i stavljanje nauke u službu sporta.

U delegaciju Tambovskog Državnog Univerziteta bili su rektor Vladimir Stromov, prorektor Tatjana Osadčaja, a prigodnoj svečanosti koja je ovim povodom upriličena na Fakultetu za sport pisustvovao je i rektor Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ prof.dr Zoran Cekić.

– Ovo je veliki dan i izuzetno značajan događaj za naš Fakultet. Zadovoljstvo nam je što smo uspostavili saradnju sa našim ruskim prijateljima i sigurna sam da će ovo zajedničko delovanje doneti obostranu korist – rekla je prof. dr Ivanka Gajić, dekanka Fakulteta za sport i potom dodala:

– Naša saradnja obuhvataće razmenu studenata, profesora i naučnih saradnika za potrebe predavanja ili naučno-istraživačkog rada. Takođe, planirana je realizacija zajedničkih naučnih projekata, konferencija i stručnih panela, organizovanje zajedničkih obrazovnih programa, a studentima sa oba univerziteta biće omogućen nastavak studija na partnerskom ruskom fakultetu – konstatovala je dekanka Ivanka Gajić.

O ugledu Državnog Univerziteta „G.R. Deržavin“ iz Tambova možda najbolje govori činjenica da ove godine proslavlja veliki jubilej – stogodišnjicu postojanja. U svom sastavu ima devet instituta i fakulteta na kojima studira više od 10.000 studenata, a u sklopu Univerziteta se nalazi tehnopark, klinički centar, muzej, crkva i izdavačka kuća u kojoj se priređuje čak 19 naučnih časopisa. O značaju ovog sporazuma za Univerzitet u Tambovu govorio je rektor Vladimir Stromov:

– Zahvaljujem se na velikom gostoprimstvu i moram da naglasim da mi je veoma drago što ćemo sarađivati sa našim bratskim narodom. Na našem Univerzitetu imamo Fakultet za sport koji postoji već 80 godina. Povezivanje sa Fakultetom za sport u Beogradu će u velikoj meri unaprediti naš rad, jer ćemo biti u prilici da međusobno razmenjujemo bogata iskustva. Mnogo koristi od ove saradnje imaće ne samo sportska stručna zajednica već i naši studenti. Uspostavićemo program takozvanih zajedničkih diploma. To praktično znači da ćemo usaglasiti zajednički nastavni program pa će polaznici tog programa dobiti diplome i Univerziteta u Tambovu i Fakulteta za sport u Beogradu. Siguran sam da je pred nama lepa budućnost – rekao je prof. dr Vladimir Stromov.

Prodekan Fakulteta za sport i direktor Džudo saveza Srbije Dragan Atanasov sa ponosom je najavio buduće projekte:

– Osim povezivanja nauke i sporta, što je izuzetno važan segment ovog sporazuma, konkretno ćemo raditi i na edukaciji trenera i sportskih menadžera. Ideja je i da svi zajedno učestvujemo u organizaciji velikih sportskih takmičenja. S obziorm da će se Džudo savez Srbije kandidovati za domaćinstvo seniorskog šampionata Evrope 2020. godine juniorski šampionat sveta 2021. to će biti idealna prilika da naši studenti, srpski i ruski, zajedno učestvuju u realizaciji tako važnih takmičenja. Sve to će biti u funkciji sticanja praktičnog znanja i iskustva po čemu će oni svakako biti u prilici da budu prepoznatljiviji na tržištu – zaključio je doc. dr dragan Atanasov.

Generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije Jovan  Šurbatović, koji na na Fakultetu za sport  predaje na Katedri za menadžment u sportu, takođe je prisustvovao potpisivanju ugovora sa Univerzitetom iz Tambova. Gosti iz Rusije iskoristili su priliku da profesora Šurbatovića pozovu da u Tambovu održi predavnje povodom obeležavanja velikog jubileja – 100 godina od snivanja Državnog Univerziteta „G.R. Deržavin“, što je svakako veliko priznanje za njega, ali i naš Fakultet.