Fakultet za sport Univerziteta „Union – Nikola  Tesla“ veliku pažnju poklanja praktičnoj nastavi svojih studenata. Da bi po završetku studija bili što spremniji da se uhvate u koštac sa profesionalnim izazovima, veoma je važno da studenti još tokom studiranja i sticanja teorijskog znanja budu u prilici da ta znanja provere u praksi na konkretnim primerima i dobiju šansu da se oprobaju u poslu kojim će se baviti u budućnosti.

Zahvaljujući brojnim sporazumima o saradnji koje Fakultet za sport ima sa preko 100 granskih sportskih saveza, klubova, organizacija, udruženja i medijskih kuća, prilika da stiču praktično znanje i sakupljaju dragoceno iskustvo našim studentima je i te kako olakšana.

Upravo zahvaljujući sporayumu o saradnji koju Fakultet za sport ima sa Rukometnim savezom Srbije, jedan od naših studenata dobio je priliku da tokom kvalifikacija za svetska prvenstva muške i ženske reprezentacije radi u press službi naše rukometne organizacije.

Reč je o Stefanu Branežcu, studentu druge godine na studijskom programu Sportsko novinarstvo:

– Bilo je to veliko iskustvo za mene – počeo je priču Stefan Branežac koji je po preporuci vanrednog profesora Radivoja Petrovića stavljen na raspolaganje Rukometnom savezu Srbije i njegovom medija koordinatoru Žiki Bogdanoviću.

– Imao sam priliku da iz prve ruke vidim i osetim čari novinarske profesije, da se upoznam sa detaljima oko izveštavanja sa sportskih događaja, da učim od iskusnog novinara kakav je Žika Bogdanović, koji je apsolutno ostvaren u ovoj profesiji i urednik najpoznatijeg rukometnog sajta u regionu. Takođe, upoznao sam mnoge poznate ljude iz sveta rukometa, naše reprezentativce i reprezentativke sa kojima sam bio u prilici da radim intervjue – zadovoljno konstatuje Branežac.

O svojim konkretnim zaduženjima Branežac kaže:

– Uzimao sam izjave od naših rukometaša i rukometašica pre i posle utakmica. Pisao sam razne vesti vezane za kvalifikacione mečeve koje su objavljivane na sajtu Saveza, ali i na sajtu Balkanhandball. Takođe, izveštavao sam sa konferencija za medije, a najzanimljiviji je svakako bio odlazak u Niš sa ženskom reprezentacijom na kvalifikacioni meč sa Makedonijom. Sve je bilo upotpunjeno uspesima naših reprezentacija koje su izborile plasmane na svetska prvenstva, pa je celo moje angažovanje imalo dodatnu draž – rekao je Branežac i na kraju poručio:

– Veoma sam zadovoljan što mi je Fakultet za sport pružio mogućnost da u praksi pokažem svoje znanje i sposobnosti i to baš u Rukometnom savezu Srbije, jer mi je rukomet jedan od najomiljenijih sportova. Prilika da stičem iskustvo i gradim kontakte u svetu rukometa kao student je od neprocenjivog značaja. Moram da se zahvalim i Žiki Bogdanoviću i Rukometnom savezu Srbije koji su mi ukazali poverenje. Sada sam još sigurniji da sam izabrao pravu profesiju za sebe, jer sam uživao u izveštavanju o našoj muškoj i ženskoj rukometnoj reprezentaciji – zaključio je Branežac.

Fakultet za sport će nastaviti da širi listu partnerskih organizacija u kojima će studenti moći da stiču praktična znanja i veštine i na taj način ih spremati da odmah po diplomiranju budu sposobni i upotrebljivi na sportskom tržištu.