Beograd, 08. 12. 2016.

Danas su studenti Fakulteta za sport imali priliku da slušaju vrlo inspirativno i nadahnjujuće predavanje novinara sportske redakcije RTS-a, Predraga Milinkovića. Iskusni novinar i predsednik Udruženja sportskih novinara Srbije, koji ima preko 25 godina radnog iskustva u izveštavanju sa najvećih sportskih događaja, posebno je motivisao buduće poslenike ove profesije i preneo veliku količinu pozitivne energije i entuzijazma. Milinković je pokazao kako je moguće da nakon tih svih godina, svaku svoju novinarsku priču i reportažu radi sa istom dozom ljubavi, žara i angažovanja, a to je moguće samo ako pojedinac voli svoj posao.

predrag-milinkovic

U svom izlaganju, izneo je da je veoma važno iskazati visok nivo profesionalnosti.

–  Danas bi svi voleli da izveštavaju sa utakmica lige šampiona, sa Zvezdinih i Partizanovih utakmica i neće da prate „male“ sportove. Nema malih sportova. U svakom sportu vi morate na naučite da pravite dobru priču. Kada to naučite, možete da izveštavate sa čega god hoćete. Ono što je vaš posao jeste da osmotrite atmosferu, uočite neku priču sa strane, da upoznate sportiste o kojima pišete, da pokažete da su oni ljudi, kao i svi drugi, koji vole da slušaju muziku, čitaju knjige, posećuju muzeje. Morate da zavirite iza kulisa i da vidite šta se tu događa – rekao je Milinković.

Tokom svoje bogate karijere, Milinković je imao priliku da se susretne sa raznim kulturama iz celog sveta, a uvek se trudio da kroz svoje sportske izveštaje provuče i neku interesantnu ljudsku priču, reportažu. Posebno je naglasio da novinari moraju kontinuirano da se usavršavaju i da prate razvoj tehnologije. Danas nije dovoljno biti dobar reporter, već i snimatelj i montažer.

predrag-milinkovic-sa-studentima

–  Redakcije nemaju dovoljno sredstava da bi slale na putovanja ekipe od 5-6 članova. Danas na teren ide jedan novinar koji će samostalno snimiti događaj, izveštavati o njemu, montirati i poslati gotov prilog u redakciju – rekao Milinković.

Permanentna edukacija, obrazovanje i usavršavanje – to je bila poruka koja se provlačila kroz celo predavanje i stavila pečat na ovu posetu.