U prepunoj sali „Ljuba Tadić“ u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u ponedeljak 25. septembra premijerno je prikazan dokumentarni film „250 stepenika“ čiju je realizaciju, kao pokrovitelj, u značajnoj meri pomogao naš Fakultet.

Film nastao u produkciji PGMnetworka, autora i novinara Vladimira Pajića, u režiji Vladimira Kurćubića 30 godina kasnije priča priču o generaciji košarkaša koja je 1987. godine osvojila Svetsko juniorsko prvenstvo u italijanskom gradiću Bormiju. Ovaj dokumentarni film u kojem se pojavlju svi igrači i članovi stručnog štaba koji su učestvovali u ovom velikom uspehu, publika je pozdravila gromoglasnim aplauzom.

Legendarne košarkaše gledaoci nisu imali priliku da vide samo na velikom platnu. Posle projekcije filma Svetislav Pešić i njegovi tadašnji izabranici pojavili su se na sceni, poklonili se odušeljenoj publici i zajedno sa autorom Vladimirom Pajićem pričali o fillmu. Nakadašnji selektor juniorske reprezentacije Jugoslavije svoje bivše pulene iznenadio je priznanjima i plaketama koje im je 30 godina kasnije uručio za sve ono što su pružili 1987. u Bormiju, ali i sve ono što su nakon toga dali košarci. Igrači, pre svih, tadašnji kapiten Aleksandar Đorđević nisu krili emoije…

Ovom prilikom predstvaljena je i knjiga novinara Vladimira Stankovića „Bajka iz Bormija“, koju je takođe sponzorisao Fakultet za sport Univreziteta „Union – Nikola Tesla“.

– Izuzetna nam je čast da smo na neki način bili deo ovakvog projekta. Kada nam je predstavljena ideja, sa velikim zadovoljstvom smo prihvatili da pomognemo koliko je potrebno da bi jedna ovakva fantastična košarkaška i sportska priča bila pretočena u film. Emotivne reakcije samih aktera, vrhunskih košarkaša kao i publike nesumnjiv su dokaz da smo uradili pravu stvar i zbog toga smo jako srećni – sa ponosom je posle premijere filma rekao predsednik Saveta Fakulteta za sport Bojan Sekulić.