Beograd, 09. 02. 2017.

Gostujući predavač na Fakultetu za sport i učesnica četiri konferencije u organizaciji našeg fakulteta, prof. dr Danijela Daševa, imenovana je za ministarku omladine i sporta u Vladi Republike Bugarske.

daniela-dasheva-02

Prof. dr Danijela Daševa je rođena 1961. godine. Nastupala je u dresu bugarskog košarkaškog  nacionalnog tima više od 20 godina. Diplomirala je na Učiteljskom fakultetu Višeg Instituta za fizičku kulturu „G. Dimitrov“ (Nacionalna sportska akademija), gde joj je specijalizacija bila – košarkaški trener. Magistrirala je sportsku psihologiju na KU Leuven u Belgiji.

Godine 1991. odbranila je doktorsku disertaciju. Zvanje vanrednog profesora na predmetu Teorija i metodologija sportskog treninga na Nacionalnoj sportskoj akademiji „Vasil Levski“, dobila je 1999. godine, a kasnije je uspešno odbranila  i doktorsku disertaciju na temu „Obuka i adaptacija u nestandardnim uslovima“ za dobijanje doktorata u oblasti pedagoških nauka. Ona je autor više od 150 naučnih publikacija, uključujući i 20 knjiga.

Od 1991. do 1994. radi kao predavač na Univerzitetu fizičkog vaspitanja i sporta u Mostagamenu, u Alžiru.

daniela-dasheva-01

Od 2001. godine nalazi se na poziciji šefa katedre na predmetu Teorija sporta i član Akademskog saveta Nacionalne sportske akademije „Vasil Levski“, gde predaje i na predmetu Teorija i metodologija sportskog treninga. Četiri godine, počevši od 2008. obavljala je funkciju zamenice rektora koja je zadužena za međunarodne poslove i evropske integracije, a radila je i na realizaciji naučnih, međunarodnih projekata.

Daševa je članica Evropske mreže sportskih nauka, članica Upravnog odbora Međunarodnog saveta za sportske nauke i fizičko vaspitanje (ICSSPE), nacionalni delegat u Međunarodnoj federaciji za fizičku kulturu (FIEP). Članica je i Olimpijske pripremne komisije koja je pod okriljem Bugarskog olimpijskog komiteta.

Profesorki Daševoj čestitamo na imenovanju i želimo joj puno uspeha u obavljanju ove odgovorne funkcije.