Vrhunsko znanje i kvalitetan rad nastavnika sa Fakulteta za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ dobilo je novu potvrdu u praksi. Prof. dr Nemanja Ćopić, zadužen za fizičku pripremu fudbalske reprezentacije Srbije u kadetskom uzrastu (dečaci rođeni 2006. i mlađi), izborio je kao član stručnog štaba ove selekcije plasman na Evropsko prvenstvo, koje je na programu od 17. maja do 2. juna ove godine u Mađarskoj.

Ćopić je na perfektan način spremio izabranike Aleksandra Lukovića na kvalifikacionom turniru održanom u Srbiji. Reprezentativci naše zemlje su u prvom meču poraženi od Belorusije 2:1, ali su onda u dva naredna kola deklasirali Bosnu i Hercegovinu 5:0 i Izrael 3:0 i kao prvi prošli na kontinentalni šampionat.

„Ostvaren je zapažen rezultat. Ovo je uspeh svih igrača i celog stručnog štaba. Moram da istaknem da je atmosfera bila besprekorna, da se o svemu dogovaramo i da nas je taj pozitivan duh uz dobre partije na terenu, odveo na Evropsko prvenstvo“, kaže Nemanja Ćopić.

Fizička priprema igrača, čak i u mlađim kategorijama, je jedan od najvažnijih segmenata, s obzirom na veoma jak intenzitet utakmica.

„Ovi mečevi su značajno intenzivniji od onih koje naši dečaci imaju na klupskom nivou. Zbog toga je moj glavni zadatak da povedem računa o doziranju opterećenja. Veoma je važan oporavak i prevencija od eventualnih povreda. Mislim da smo o tom segmentu odradili veoma dobar posao“.

Prof. dr Nemanja Ćopić je zadovoljan stanjem u kojem se nalazi naši najbolji igrači u kadetskom uzrastu.

„Sposobni su i motivisani. Naravno uvek ima prostora za napredak. Imaćemo nekih sedam dana zajedničkih priprema pre Evropskog prvenstva u Mađarskoj i to ćemo iskoristiti maksimalno da fizičku pripremu dovedemo na najbolji mogući nivo. Kada je igrač spreman, naravno da je mnogo lakše da odgovori na sve tehničko – taktičke zahteve, koje pred njega postavlja selektor“.

Reprezentacija Srbije na Evropskom prvenstvu u konkurenciji 16 ekipa pokušaće da se plasira na Svetsko prvenstvo. U grupi su sa Španijom, Italijom i Slovenijom, a po dve prvoplasirane ekipe iz sve četiri grupe idu u četvrtfinale.

„Ovo takmičenje je na neki način i kvalifikaciono jer najboljih pet evropskih reprzentacija ide na planetarni šampionat. Međutim, mi kao stručni štab zajedno da igračima, stremimo ka osvajanju Evropskog prvenstva. To je nešto što selektor zagovara od prvog dana“, zaključio je prof. dr Nemanja Ćopić.