Prof. dr Radivoje Petrović

Istaknuti novinar, publicista i komunikolog, rođen 1955. godine u Beogradu.

Diplomirao žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu i dosadašnji radni vek duži od 30 godina proveo u medijima: Student, Studio B, Ekspres politika, Politika, Glas javnosti, Vesti, od čega najduže u Kući Politika – 25 godina  i proizveo više od hilјadu novinskih tekstova i priloga svih žanrova… U novinama obavlјao poslove od pripravnika u gradskoj hronici do zamenika glavnog urednika, političkog komentatora (Politika) i odgovornog urednika (Glas javnosti). Dobitnik je prestižnih novinarskih nagrada listova „Ekspres“ 1985. i „Politika“ 1995. godine. Trenutno radi na poslovima urednika izdanja za SAD i Kanadu u najtiražnijem dnevnom listu srpske dijaspore Vesti iz Frankfurta.

Magistrirao i doktorirao na temama iz oblasti komunikologije februara 2008. i januara 2011. godine. Deset godina je bio predavač predmeta iz komunikologije i novinarstva na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu, a od marta 2011. bio u redovnom radnom odnosu kao docent i šef katedre za novinarstvo. Učestvovao kao mentor ili član komisije u diplomskim ispitima, a bio gostujući predavač na master studijama FKM Megatrend univerziteta iz oblasti istraživačkog novinarstva. Vanredni je profesor na Fakultetu za sport i novinarstvo iz Beograda.

Januar 2011. – Doktorska teza iz oblasti komunikologije Fakultet za kulturu i medije Megatrend univerziteta u Beogradu Naslov teze: Novi žurnalizam kao izazov monopolu tradicionalnih medija, mentor prof. dr Zoran Jeftović. Februar 2008. godine – Magistarska teza iz oblasti komunikologije Fakultet za kulturu i medije Megatrend univerziteta u Beogradu. Naslov teze. Komunikaciono i funkcionalno povezivanje srpskih medija u dijaspori, mentor prof. dr Zoran Jeftović.