Sedma generacija studenata Fakulteta za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ započela je svoje visoko obrazovanje. Na prigodnoj svečanosti, upriličenoj upravo brucošima u čast, dodeljeni su indeksi, kompleti sportske opreme našeg Fakulteta kao i simboličan poklon – knjiga „Teorija sportskog treninga“, autora prof. dr Vladimira Koprivice.

Upravo je uvaženi profesor Koprivica zajedno sa dugogodišnjim kolegom prof. dr Srećkom Jovanovićem imao tu čast da našim novim studentima poželi dobrodošlicu. U vrlo inspirativnom profesor Koprivica je između ostalog rekao:

– U čemu se to svet toliko promenio i zašto je Evropa dominantna? Ona je pre svega postala dominantna na osnovu znanja i obrazovanja. Trenutak kada se desio taj veliki evropski preobražaj koji je promenio ceo svet, desio se sa Gutenbergom. Mi smo stanovnici Gutenbergove galaksije, čoveka koji je prvi počeo da štampa knjige i čim se znanje umnožilo i proširilo, svet je postao drugačiji. U našoj Srbiji, imali smo Resavsku školu koja je odigrala veliku ulogu u obrazovanju. I danas u savremenom dobu kada je Gutenberg poprimio drugačije oblike i kada možemo mnogo toga da saznamo u današnjem svetu, mi govorimo o formalnom, neformalnom, ali i permanentnom obrazovanju. U situaciji smo da stičemo konstantno znanja i da tako menjamo svet – rekao je profoser Koprivica i potom dodao:

– Uvek treba istaći da nije samo znanje dovoljno već i okruženje dobrih ljudi. Dobri ljudi su oni koji nas čine srećnima. Trener, menadžer ili novinar, moraju biti stavljeni u funkciju drugih ljudi. Srećnim moramo da činimo sebe, ali i druge ljude. Mnogi filozofi kažu da ovaj život treba provesti da bismo bili srećni, a Šopenhauer da treba izbeći bol. Naravno, bićemo srećni ukoliko znamo i bolje razumemo ovaj svet. Treba uvek pomoći drugima, a ovo da izbegnemo bol, znači izbeći neznanje, a možemo da ga izbegnemo tako što ćemo da učimo, radimo i zajednički dođemo do cilja. Na tom velikom, divnom putu ka sopstvenoj sreći i obrazovanju i ka tome da budemo drugačiji i u očima naših roditelja i u očima društva i ljudima koji će biti kompetentni da ovaj svet oko sebe promene, ja vam želim puno sreće – zaključio je profesor Koprivica.

Na njegovu priču nadovezao se prof. dr Srećko Jovanović.

– Vi ste me vratili, izrazima na licu, u vreme pre 48 godina kada sam ja upisivao Fakultet za sport sa puno nadanja i želja, a kasnije i sa puno iluzija da ćemo sve znati. Imao sam nesreću da studiram na fakultetu koji je veliki po broju studenata, ali i organizaciji nastave koja nije bila prilagođena nama, vrhunskim sportistima. Nama je studiranje bilo vrlo teško i teže smo ispunjavali nastavne obaveze, a vi imate sreću da upisujete fakultet koji je sasvim drugaciji i koji je po svom konceptu studija, načinu nastave i organizaciji prilagođen upravo vašim potrebama i onima koji se bave sportom, trenerskim radom ili nekim drugim poslovima i obavezama koji su danas uobičajene za mlade ljude – kratko je zastao profesor Jovanović i potom nastavio:

– Zato vas savetujem da iskoristite te mogućnosti, da ne očekujete da ćete samo dobiti znanje sa naših predavanja, već vi morate sami da se interesujete, da jurite profesore, da nas pitate, da nam dosađujete, a mi ćemo da vam pružimo sve ono što vam treba ili da vas uputimo na neka druga mesta gde možete saznati nova znanja, a sve u funkciji toga da, kada završite ovaj fakultet, budete osposobljeni za vašu struku. To je osnovna prednost ovog fakulteta. Pritom, morate razvijati neke osobine i veštine. Morate naučiti da pažljivo posmatrate, slušate i da pitate. To će vas voditi do uspeha u studijama, ali i kroz ceo život. Želim vam srećan početak, da budete zdravi i raspoloženi, radosni! I pitajte nas, dosađujte nam. Mi smo tu 24 sata za vas. Dosađujte nam i dobro učite!

Fakultet za sport Univerziteta Union Nikola Tesla po tradiciji nagrađuje svoje najbolje studente. Tako je bilo i na početku ove školske godine. Nastavno naučno veće Fakulteta za sport donelo je odluku da umanjenjem školarine u iznosu od 50 odsto nagradi studente čija je prosečna ocena 10. To su Elena Deleva i David Mladenović. Takođe, shodno našem pravilniku nagrađeni su i studenti koji imaju prosek iznad 9. To su Stefan Branežac, Uroš Selenić, Stefan Uzunović, Marko Čulić, David Radanović, Miloš Ljubičić i Ognjen Borjanović.

Najboljim studentima upućujemo iskrene čestitke, a brucošima želimo mnogo uspeha tokom studiranja.