Prof. dr Vladimir Koprivica novi je vršilac dužnosti dekana Fakulteta za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“. To je epilog vanredne sednice Nastavno naučnog veća koja je održana u ponedeljak 2. novembra, nakon iznenadne smrti prof. dr Ivanke Gajić, koja je funkciju dekana obavljala od osnivanja ove visokoobrazovne ustanove.

Prema Statutu Fakulteta za sport, Nastavno naučno veće je jednoglasno predložilo prof. dr Vladimira Koprivicu za tu funkciju, a Savet Fakulteta za sport je taj predlog prihvatio i prof. dr Vladimira Koprivicu imenovao za novog dekana.

Sednica Nastavno naučnog veća Fakulteta za sport

Prof. dr Vladimir Koprivica rođen je 5. decembra 1952. godine u Vrbasu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je na Fakultetu fizičke kulture u Beogradu. Na istom fakultetu je završio i magistarske studije sa prosekom 10 i magistrirao 1984. godine, a doktorirao 1995. Bio je prodekan za nastavu na matičnom fakultetu i dekan Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, kao i član Senata Beogradskog univerziteta.

Objavio je preko 100 stručnih i naučnih radova, prevoda i prikaza, tri skripte, tri knjige i jedan priručnik kao autor i koautor. Knjiga Osnove sportskog treninga je korišćena kao udžbenička literatura u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini na fakultetima u Banja Luci i Palama, kao i u Srbiji na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja i višim školama sporta. Knjiga je prevedena u Ukrajini.

Rukovodio je istraživačkim projektima, učestvovao na brojnim stručnim i naučnim skupovima u zemlji i inostranstvu, a redovno je član naučnih odbora međunarodnih i domaćih konferencija. Bio je i rukovodilac međunarodnih konferencija i držao pozivna predavanja. Recenzirao je veći broj knjiga, kao i naučne i stručne članke u časopisima i zbornicima radova sa nacionalnih i međunarodnih konferencija. Višegodišnji je član redakcija naučnih i stručnih časopisa u zemlji i inostranstvu (trenutno je član redakcije u dva domaća i četiri inostrana časopisa).

Prof. dr Vladimir Koprivica

Kao kondicioni trener radio je u više košarkaških klubova, a najduže u Partizanu i Crvenoj zvezdi sa svim kategorijama košarkašica i košarkaša. Ekipe koje je trenirao osvojile su 16 titula prvaka Srbije, Jugoslavije i Jadranske lige, kao i šest kupova Jugoslavije i Srbije. Trenirao je brojne vrhunske košarkašice i košarkaše reprezentativce zemlje. Radio je kao kondicioni trener sa ekipom „Levski-Totel“ iz Sofije u sezoni 1993/94. godine kada je ova ekipa postala prvak Bugarske. Više godina je bio kondicioni trener raznih reprezentativnih selekcija koje su osvajale medalje na svetskim i evropskim prvenstvima. Radio je četiri godine kao kondicioni trener reprezentacije Crne Gore.

Za stručni i društveni rad dobio je više nagrada i priznanja: Oktobarsku nagradu Grada Beograda 1976. god. za najbolje stručne i naučne radove studenata; Nagradu Univerziteta u Beogradu kao najbolji diplomirani student u 1976. godini; Medalju za vojničke vrline, kojom ga je odlikovalo Predsedništvo SFRJ za rezultate postignute u toku služenja vojnog roka; Zlatnu značku ORA „Morava 71-80“, kao priznanje za doprinos razvoju i rezultatima dobrovoljnog omladinskog rada, Oktobarsku nagradu grada Vrbasa; Više različitih priznanja (za razvoj šaha, razvoj kuglanja, studentske organizacije…) a najvrednije od studenata. Godinama je najbolje ocenjeni nastavnik na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja, a na osnovu velike ankete koju su putem interneta sproveli studenti na 65 fakulteta, dva puta je proglašen za nastavnika koji u Srbiji najviše “pokreće na rad i kritičko razmišljanje, podstiče kreativne ideje i budi radoznalost”.

Profesor Koprivica svrstan je među 3574 ličnosti društvene elite Srbije u leksikonu “Srpski WHO IS WHO”.

U svom prvom obraćanju Nastavno naučnom veću fakulteta sa nove funkcije, prof. dr Koprivica je između ostalog rekao:
– Ako želimo da opstanemo u dužem periodu na sve trusnijem polju obrazovanja, zadržimo ugled koji imamo, a opravdamo i povećamo kvalitet kadra koji proizvodimo, moramo raditi više, organizovanije, jasnije, više međusobno i sa drugima sarađivati i naravno moramo raditi pošteno. Svaki sistem, ma koliko u nekom vremenu bio dominantan, kada se sebično i bez jakog razloga zatvori, počinje da strada, da se urušava zbog nagomilavanja unutrašnjih protivurečnosti. Danas možemo biti zadovoljni koliki uticaj imamo izvan fakulteta kao ustanova i kao pojedinci. Ali, ako ostanemo zadovoljni tim nivoom i ne učinimo da ga podignemo, potkopaćemo temelje sopstvenog postojanja.

Prof. dr Vladimir Koprivica

Kao zajedničke cijleve u budućem radu prof. dr Koprivica je naveo:
– Moramo se otvoriti prema mnogima u Beogradu, Srbiji i Evropi, maksimalno se prilagoditi vremenu koje dolazi i spremno dočekati svaku promenu. Moramo još aktivnije promovisati sve što je vredno, a što je posledica rada nastavnika, saradnika i studenata. Moramo, a to treba da učine najiskusniji, dobro da prognoziramo budućnost, da u skladu sa tim odredimo strateške ciljeve i razradimo put do njih. Takođe, moramo izgraditi stabilan sistem ukupnog funkcionisanja fakulteta, sistem koji će se postepeno dograđivati i koji mora biti otporan na interesne grupe i pojedince. Moramo još mnogo toga. Predstoje nam, verovatno, teške godine u Srbiji, a to će se odraziti na naš fakultet. Osnovni postulat narednog perioda, ako želimo da opstanemo, mora biti maksimalno odgovoran, organizovan, zajednički rad, podizanje kvaliteta nastave i nauke. Biće neophodno da maksimalno štedimo, a sebe nesebično trošimo – rekao je profeosr Koprivica i potom poručio:

– Pozivam sve da radimo mirno i vredno na akademskom nivou. Promenimo svi sebe na bolje i pomozimo drugima da budu bolji. Poštujmo se međusobno, jer niko ne može očekivati da ga poštuju ako i sam to ne čini. Sa svoje strane učiniću sve da radimo u takvoj atmosferi; potrudiću se da ne pravim razlike po ličnim afinitetima, da budem pravičan i svima pristupačan i što je moguće manje sujetan; potrudiću se da sve javno iznesem i što je dobro i što je loše. Ivanka Gajić je na jedinstveno topao i optimističan način vodila ovaj fakultet i predstavljala ga u društvu. To niko od nas nije u stanju da ponovi, pa ne očekujte to od mene. Učiniću sve da se ne promenim prema vama kao kolega, kao prijatelj, ali kao rukovodilac fakulteta to vam ne mogu obećati kada su posao i radna obaveza u pitanju – zaključio je profesor Vladimir Koprivica.