Fakultet za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ nije imao samo sportiste kao predstavnike na Olimpijskim igrama u Tokiju. Milan Mihajlović, redovni profesor našeg Fakulteta, obavljao je funkciju sudije na takmičenju u dizanju tegova. Dugogodišnji predsednik Saveza za dizanje tegova Srbije, bio je jedan od 36 službenih lica iz redova Svetske federacije za dizanje tegova.

Profesor Mihajlović, koji na Fakultetu za sport drži predmete Istorija sporta i olimpizma, Krizni menadžment i Teorija i praksa menadžmenta u savremenom sportu, podelio je svoja iskustva sa najveće smotre svetskog sporta u Japanu.

„Znali smo da će zbog koronavirusa sve biti drugačije, nego na prethodnim igrama. Pravila su bila striktna i morala su da se poštuje. Znao sam da će Japanci to da organizuju na najbolji mogući način i da tu neće biti mesta nikakvoj improvizaciji. Testiranja su bila svakodnevna. Što se tiče kretanja, postajala je samo relacija hotel-borilište. Mi smo, da kažem, imali sreću da je dvorana u kojoj se održavalo takmičenje u dizanju tegova bila na pet minuta od hotela, pa smo imali dozvolu da tu relaciju prelazimo peške“.

Da li je postojala mogućnost da se protokoli prekrše?

„To je bilo gotovo nemoguće. Svi smo imali aplikaciju koja je pratila naše kretanje. Takođe, aplikaciju su imali i svi ljudi sa kojima smo bili u kontaktu, odnosno koji su na bilo koji način vezani za Olimpijske igre. Ako se ispostavi da je neko pozitivan, to je odmah signal da vas posete i urade test na koronavirus. Mogućnost širenja zaraze bila je svedena na minimum“.

Verujete li da se ovakve Igre, najviše zbog straha od koronavirusa, više neće ponoviti i da će se od Pariza sve vratiti u normalu?

„Mislim da će sve biti još gore. Mi već sada imamo informacije da će se Prvenstvo Komonvelta u dizanju tegova, koje je kvalifikaciono za Igre Komonvelta, održati putem Zum aplikacije. Takmičari će da budu u svojim državama. Možda ćemo uskoro i evropska i svetska prvenstva organizovati na takav način. Ne znam šta je sledeće što nas čeka, gde ovo vodi i kuda ide sport“

Što se tiče dizanja tegova, gde je održano takmičenje?

„Na petom spratu jedna višespratne zgrade. U pitanju je bila pozorišna dvorana. Objekat je bio prelep, o uslovima ne treba govoriti. Nažalost, ono što nam je svima pokvarilo ugođaj je činjenica da nije bilo publike. Organizacija je bila bolja nego u Riju. Brazilci su više kao mi skloni improvizaciji. Ovde je sve bilo tačno i precizno, ali bez gledalaca to nije imalo dušu“

Viđeno je nekoliko spektakularnih ostvarenja u vašem sportu?

„Kvalitet je bio izuzetan. Oboreno je nekoliko svetskih i olimpijskih rekorda. Očigledan je ogroman napredak Azije i Južne Amerike, a stagnacija Evrope. Do sada su uspesi na ovim kontinetima pripisavali dopingu, sada toga nema. Nijedan slučaj korišćenja nedozvoljenih sredstava nije zabeležen u Tokiju. Problem je negde drugo, a ja kao generalni sekretar evropske federacije i svi mi moramo da vidimo šta to treba bolje da radimo. Ipak je postojbina ovog sporta na Starom kontinentu“.

Bili ste jedini predstavnik Srbije u dizanju tegova. Možemo li u skorijoj budućnosti očekivati i nekog sportistu?

„U Rio de Žaneiru je trebalo da imamo predstavnika, ali zbog nekih nesporazuma Tamaš Kajdoči nije završio na Igrama u Brazilu. Imamo nekoliko talentovanih takmičara. Jedna od njih je i studentkinja našeg Fakulteta Radmila Zagorac. Nju krajem septembra očekuje Evropsko prvenstvo za juniore. Očekujem da bude među šest najboljih, što bi bio veliki uspeh“

Kada se sve uzme u obzir, koji je vaš najjači utisak iz Tokija?

„Generalni zaključak je da su ulaganja u zdravstvenu zaštitu, tehnologiju i antidoping mnogostruka veća nego u sam sport. To je ono što mi najviše smeta. Da se toliko sredstava izdvaja za sportiste i razvoj njihovog trenažnog procesa, rezultati bi, iako su i sada fascinantni, bili još bolji. Sport je nekako bio u drugom planu, a to nikako nije dobro“, istakao je profesor Mihajlović.

Profesor Mihajlović će svoje iskustvo iz Tokija, kao i sa svih velikih takmičenjima na kojima je prisustvovao i do sada, prenositi studentima Fakultata za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ na studijskom programu Menadžment u sportu.

„Na Fakultetu za sport se trudimo da predavanja budu interaktivna, da što je moguće više kroz razgovor budu uključeni svi studenti. Dokazano je da kroz praktične primere studenti najbolje usvajaju gradivo, da ih priče o organizaciji velikih takmičenja, sva ta iskustva bilo ona pozitivna ili negativna, podstiču na razmišljanja i neka dodatna istraživanja pa ću sigurno i sve ono što sam imao prilike da doživim u Tokiju podeliti sa studentima u cilju njihove što bolje edukacije, ali i inofrmisanosti o novim trendovima u svetu sporta“.

Da podsetimo, studenti Fakulteta za sport su blistali na Igrama u Japanu. Karatistkinja Jovana Preković u kategorij do 61 kilograma i reprezentativci Srbije u vaterpolu Branislav Mitrović, Đorđe Lazić, Sava Ranđelović osvojili su zlatne medalju, dok je Jelena Blagojević stigla do bronzanog odličja sa ženskom odbojkaškom reprezentacijom Srbije.