Fakultet za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ tokom 2019. godine će u saradnji sa Vikimedijom Srbije i njenim obrazovanim programom realizovati izuzetno zanimljiv projekat pod nazivom „Olimpijski sportovi kroz istoriju i uspesi naših sportista olimpijaca“.

Projekat će se sastojati u kreiranju i objavljivanju članaka čime će se dostupnim učiniti sadržaji koji su od izuzetne važnosti za naš sport, kulturu i društvo u celini. Glavnu ulogu u realizaciji ovog projekta imaće 10 odabranih studenata sa prve, druge i treće godine osnovnih akademskih studija. Njihove aktivnosti pratiće četiri nastavnika našeg Fakulteta, kao i zaposleni u Vikimediji Srbije.

Cilj ovog projekta je promocija značajnih uspeha naših sportista u različitim sportovima na Olimpijskim igrama kroz istoriju, potpunije i tačnije informisanje javnosti o ovim sportvima, a time i promocija pozitivnih aspekata sporta kao kulturološkog fenomena u okviru našeg društva i šire. Sam projekat obuhvatiće uvećanje broja članaka na srpskom jeziku u vezi sa sportom, digitalizaciju određenih segemnata odabranih časopisa i drugih izvora u vezi sa našom temom i time doprineti širenju slobodnog znanja u oblasti olimpijskih sportova kroz prizmu uspeha naših sportista na olimpijskim takmičenjima.

Planiran je unos 30 članka, od toga 28 o istorijskom razvoju i pravilima aktuelnih sportskih disciplina na Letnjim olimpijskim igrama, uz 2 članka koja bi uključivala opis disciplina koje su nekada bile na programu Olimpijskih igara.

Realizacija projekta planirana je za period od februara 2019. do decembra 2019. godine. Studenti Fakulteta za sport biće u prilici da se u ponedeljak 4. marta od 10 časova u amfiteatru 1 upoznaju sa aktivnostima koje sprovodi Vikimedija Srbije u oblasti obrazovanja.

Obrazovni program Vikimedije Srbije namenjen je svim obrazovno-naučnim institucijama u zemlji (škole, fakulteti, instituti) i ima za cilj širenje slobodnog i svima dostupnog znanja, kao i podizanje svesti o njegovom značaju. Osnovna vizija je da se Vikipedija i njoj srodni Viki projekti popularizuju i obogate novim sadržajem, u akademskom okruženju. Vikipedija u školama je projekat namenjen srednjoškolcima i studentima, sa idejom da se upoznaju sa Vikipedijom, njenim značenjem, prednostima i pre svega uređivanjem, ali i da razviju i unaprede sledeće veštine:

• medijsku i informacionu pismenost
• kritičko razmišljanje i veštine istraživanja
• međuvršnjačku saradnju

Osnovni cilj projekta je uvesti Vikipediju u obrazovni sistem Srbije putem pisanja referata i seminarskih radova na zadate teme iz određenog nastavnog ili fakultetskog predmeta. To podrazumeva upoznavanje učenika i studenata sa Vikipedijom i konceptom slobodnog znanja, kreiranje seminarskih radova koji će biti vidljivi, slobodni i svima dostupni, ali i podsticanje profesora za korišćenje modernog pristupa u nastavi.