Svetski i dvostruki evropski šampion, učesnik finala na Olimpijskim igrama u Londonu i Rio de Žaneiru, samo su najvažnija ostvarenja u karijeri Marka Novakovića, jednog od najboljih kajakaša u istoriji Srbije.

Listi uspeha na sportskom polju, Marko je pridodao novi na polju obrazovanja. Novaković je diplomirao na Fakultetu za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ na studijskom programu Menadžment u sportu.

Tema diplomskog rada bila je „Organizacija kajakaških priprema pred početak takmičarske sezone“. Doc. dr Milan Radaković bio je mentor, a u komisiji su činili još i doc. dr Ivana Parčina i doc. dr Željko Turčinović.

Novakovićevo izlaganje i prezentacija su ocenjeni najvišim ocenom, a proslavljeni kajakaški as nije krio svoje oduševljenje.

Nije lako steći zvanje akademskog građanina. Imao sam iskreno veliku tremu, jer nisam znao šta me čeka. Bilo je to jedno potpuno novo iskstvo, iako sam govorio o oblasti koju odlično poznajem. Komisija je bila sjajna, pomogli su mi da se opustim i mislim da je na kraju sve proteklo onako kako sam priželjkivao. Ponosan sam što sam na najbolji mogući način stavio tačku na osnovne studije na Fakultetu za sport“, istakao je Novaković.

Na našu visokoobrazovnu ustanovu došao je na nagovor pokojne dekanke prof. dr Ivanke Gajić.

Ivanka mi je prezentovala šta Fakultet nudi, kako je to najbolja opcija za vrhunskog sportistu. Vrlo brzo sam se uverio da je sve što je govorila istina. Krivo mi je što više nije među nama da i sa njom podelim radost posle ovog za mene vrednog dostignuća“.

Iako je tokom studiranja imao velike obaveze, koje nosi profesionalni sport, Novaković je uspevao da nađe pravi balans na oba polja.

Profesori su sjajni. Jednostavno od njih sam uvek imao razumevanje. To su ljudi koji su ostvareni i koji su uvek bili otvoreni za svaki dogovor. Imali smo sjajnu komunikaciju. Mnogo toga sam naučio što će mi sigurno koristiti kada okončam sportsku karijeru“, istakao je Novaković.

Na pitanje da li možda razmišlja o master studijama, Novaković je rekao.

Iskreno, sada želim da malo uživam u ovom uspehu i da se maksimalno posvetim sportskoj karijeri u naredne dve godine. Kada se završi ovaj olimpijski ciklus, ne isključujem mogućnost da nastavim svoje akademsko obrazovanje na Fakultetu za sport“.

Sjajni kajakaš iza sebe ima učešće na Olimpijskim igrama u Londonu i Riju. Naredni cilj je da pokuša da se treći put kvalifikuje za najveću smotru svetskog sporta.

Učiniću sve što je u mojoj moći da se domognem Pariza 2024. godine i tamo pokušam da se borim za odličje, jedino koje nedostaje u mojoj kolekciji. Dug je put preda mnom i konkurencija je izuzetna.  Međutim, nikada se nisam bojao izazova i uradiću sve da ponovo predstavljam svoju zemlju na Olimpijskim igrama“, zaključio je Novaković.