U sklopu priprema za predstojeću maratonsku trku, a kao rezultat partnerskih odnosa,  Fakultet za sport Univerziteta “Union – Nikola Tesla” i Beogradski maraton, u saradnji sa Domom omladine Beograd, treću nedelju za redom organizuju stručna predavanja koja za cilj imaju upoznavanje potencijalnih trkača sa relevantnim stručnim i naučnim činjenicama i informacijama, koje će doprineti pravilnoj pripremi trke i postizanju najboljeg mogućeg rezultata.

Ova svojevrsna klinika trčanja otvorena je 03.marta, kada je profesor Franja Fratrić, jedan od vodećih stručnjaka iz oblasti trenažne tehnologije na našim prostorima, održao predavanje na temu “Doziranje optimalnog opterećenja u treningu sportista i rekreativaca”, nastavljena je 10.marta kada se profesoru Fratriću pridružio profesor Branko Bošković, obojica iskusni trkači i nastavnici na Fakultetu za sport, koji su zajednički obradili temu “Tehnika i taktika trčanja i oprema za trku”. Posebno je akcentirano iznalaženje optimalnog odnosa  između komponenti opterećenja kod rekreativnih trkača, u zavisnosti od dužine trke, postavljenog cilja i zadataka treninga, što je od krucijalnog značaja u pripremi i nastupu na nekoj od trka na predstojećem 28. Beogradskom SvisGas maratonu.

U sredu, 17. marta, u saradnji sa Udruženjem za sportsku medicinu Srbije i Antidoping agencijom Republike Srbije, kroz elaboraciju rezultata najnovijih naučnih istraživanja i aktuelnih primera iz prakse, o problematici ishrane i suplementacije sportista i rekreativaca, govorili su prof. dr Nenad Dikić, Dr Marija Anđelković i Dr Milica Vukašinović-Vesić. Slušaoci su mogli da steknu korisna saznanja o vrstama, količinama i načinu konzumiranja namirnica i suplemenata koji se koriste u ishrani aktivnih sportista i rekreativaca. U predavanju je posebna pažnja posvećena redovnom i pravilnom hidriranju sportskim tečnostima i vodom za vreme treninga, pred trku, za vreme i posle trke polumaratona i maratona.

Sva dosadašnja predavanja su bila vrlo dobro posećena, prvenstveno studentima Fakulteta za sport, maturantima-maratoncima Zemunske gimnazije, članovima udruženja „Ultratrkač“ i trkačima rekreativacima iz Beograda. Organizatori pozivaju i sve ostale zainteresovane da im se pridruže i zakazuju sledeće okupljanje za utorak, 24. mart, od 17,00 do 18,30 časova, takođe u Domu omladine Beograd, kada će o zdravstvenim aspektima pripreme i nastupa na trkama polumaratona i maratona govoriti prof. dr Goran Rađen i Dr Nikola Čikiriz, saradnici Fakulteta za sport.

Organizacijom ovakvih vrsta edukativnih skupova, sa ciljem davanja odgovora na konkretna pitanja vezana za određene praktične aktivnosti, Fakultet za sport i Beogradski maraton uspostavljaju nove standarde u pripremi velikih sportskih događaja i demonstriraju način stvaralačkog povezivanja teorije i prakse u sportu.