Beograd, 14.10.2015. godine.

U skladu sa svojom misijom i zadatkom da stalno unapređuje stručni rad u sportu, pa tako i rukometu, Fakultet za sport Univerziteta „UNION – Nikola Tesla“ iz Beograda, u saradnji sa Rukometnim savezom Srbije, organizovao je  stručni skup, u formi Okruglog stola, na temu „Rukomet danas, sutra?“.

Skup je moderirao gospodin Dragan Đukić, rukometni trener i selektor više evropskih nacionalnih selekcija, koji je na samom početku pozvao prisutne da minutom ćutanja odaju počast preminulom velikanu jugoslovenskog i srpskog rukometa, prof. dr Jezdimiru Stankoviću.  

Prisutne studente, trenere, nastavnike i goste pozdravili su, u ime organizatora i domaćina, dekanka Fakulteta za sport prof. dr Ivanka Gajić i potpredsednik RSS, gospodin Borislav Perović. Sa nekoliko prigodnih reči skupu se obratio i  gospodin Predrag Peruničić, državni sekretar za sport u Ministarstvu omladine i sporta Vlade Republike Srbije i nekadašnji reprezentativac Srbije u rukometu.

Neposredni povod za organizaciju ovakvog jednog stručnog okuplјanja je nedavno završeno SP za juniore u Brazilu, na koje se, od svih ex YU republika, plasirala jedino Srbija (!), koja je završila takmičenje na 17. mestu, u utešnoj grupi… Pri tome, na poslednjih pet SP za muške selekcije U-21, plasmani Srbije su: 1986. godište nije učestvovalo, 1988. godište – nije učestvovalo, 1990. godište – 18. mesto, 1992. godište – 10. mesto, 1994. godište – 17. mesto… Ni na jednom velikom takmičenju za mlađe uzrasne kategorije u muškoj konkurenciji, u poslednjih deset godina, nismo imali pojedinca koji se izborio za neku od individualnih nagrada (kao najbolјi strelac, MVP, član idealne postave, najbolјi golman, odbrambeni igrač)? Na žalost, dovolјno argumenata da se zapitamo šta donosi sutra srpskom rukometu?

Odgovore na ta i mnoga druga otvorena pitanja i dileme pokušali su da daju univerzitetski profesori i dokazani rukometni stručnjaci, prof.dr Branislav Pokrajac, svojevremeno najbolje svetsko levo krilo, olimpijski pobednik, kao igrač (1972) i trener (1984) i EHF lektor, prof. dr Marko Šibila, EHF lektor i šef katedre za rukomet na Fakultetu fizičke kulture Univerziteta u Ljubljani. Pored njih, pozivu organizatora se ljubazno odazvao i Dragan Adžić, trener ŽRK “Budućnost” iz Podgorice i selektor ženske rukometne reprezentacije Crne Gore, od juče i zvanično najbolji trener EHF ženske Lige šampiona, po izboru kolega. Ispred Rukometnog saveza Srbije učešće na Okruglom stolu uzeo je gospodin Božidar Đurković, generalni sekretar.