Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji koji je Fakultet za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ sklopio sa televizijom Arena sport u oktobru 2019, već u prvoj godini dao je izvanredne rezultate na obostrano zadovoljstvo. Naši studenti sa studijskog programa Sportsko novinarstvo, još pre završetka studija, dobili su profesionalni angažman na renomiranoj sportskoj televiziji, a TV Arena sport dobila je kvalitetne i obučene sportske novinare i komentatore, koji su odmah bili spremni da na pravi način odgovore svim profesionalnim izazovima.

Reč je o Ivanu Miletiću i Dejanu Karoviću, studentima četvrte godine, koji su najbolja potvrda kvaliteta našeg studijskog programa i uspešnosti metodike nastave koja se primenjuje.

– Naglasak u nastavi stavljen je na praktični novinarski rad, odnosno pisanje tekstova. Preciznije rečeno, studenti novinarstva tokom jednog semestra napišu najmanje 10 novinarskih radova, što za studente predstavlja ritam rada kao da su članovi redakcije nekog nedeljnika. To im omogućava da još tokom studija steknu neophodnu rutinu, ali i svojevrsne radne navike. Posedujemo najviši nivo teorijskog obrazovanja, ali od novinarstva ne pravimo nauku već veštinu – objašnjava uspehe u radu sa studentima Sportskog novinarstva prof. dr Radivoje Petrović.

Kada su urednici TV Arena sport poslali upit na Fakultet za sport za novim kadrovima, izabrano je 13 kandidata koji su morali da prođu strogu selekciju. Izbor je potom sužen na četiri kandidata, a Karović i Miletić su ispunili sve uslove:

Ivan Miletić i Dejan Karović, studenti Sportskog novinarstva i novinari TV Arena sport

– I prethodnih godina dolazili su nam studenti sa nekih drugih fakulteta, ali moram da praznam da sam ovog puta sa grupom studenata sa Fakulteta za sport bio veoma prijatno iznenađen. Sigurno je kroz našu redkaciju više od 150 kandiadata, ali nikada ranije se nisam sreo sa ovako kvalitetnom grupom mladih novinara – kaže Milovan Vukićević, urednik TV Arena sport i dodaje:

– Dejan Karović i Ivan Miletić pokazali su visok nivo novinarskog znanja i obučenosti, kao i zavidan talenat za ovaj posao. To smo svi u redakciji veoma brzo prepoznali i zadovoljstvo nam je što su ti mladi i obrazovani momci postali deo našeg tima. Uveren sam da će saradnja sa Fakultetom za sport i budućnosti biti ovako plodonosna – konstatovao je Vukićević.

A šta o šansi koju su dobili, a potom je i iskoristili na pravi način kažu glavni akteri ove priče – naši studenti i novinari TV Arena sport Dejan Karović i Ivan Miletić:

– Veliku zahvalnost dugujemo Fakultetu za sport koji nam je sve ovo omogućio. Nisam mogao ni da zamislim da ću ikada dobiti priliku na TV Arena sport, a kamoli na početku novinarske karijere. Međutim, ovo je još jedan dokaz koliko Fakultet za sport vodi računa o svojim studentima – kaže Dejan Karović, a na njegovu priču nadovezuje se Ivan Miletić:

– Tokom ove četiri godine studija kod profesora Radivoja Petrovića, Tatjane Ćitić i asistenta Predraga Bajića imali smo konstantnu praksu koja nas je i iz dana u dan podizala na viši nivo. Napisali smo mnogo novinarskih radova, potom smo to svaki put detaljno analizirali, ispravljali greške, a program i sistem rada su tako razvijeni da već u trećoj godini svaki student Fakulteta za sport komotno može da bude član neke redakcije. U tome leži tajna našeg uspeha. Studije na Fakultetu za sport su mi verovatno najbolja životna odluka do sada, jer mi se ostvario dečački san da budem sportski komentator.

Dejan komentariše košarku, fudbal i futsal, dok Ivan osim fudbala radi i ragbi i teniske mečeve.

Ivan Miletić

– U proseku imamo po šest, sedam prenosa nedeljno, a dešavalo se da ih bude i devet. Angažovani smo i u pripremi vesti za dnevnu informativnu emisiju. Iskren da budem, treme je bilo malo u početku, ali starije kolege su nas izvanredno prihvatile, nesebično sa nama dele svoje bogato iskustvo, daju nam brojne savete i mi se zaista trudimo da učimo od njih i usavšravamo se iz dana u dan – kaže Miletić.

– Nikada neću zaboraviti kada mi je stariji kolega i jedan od urednika Nenad Milovanović saopštio da ću raditi prenos košarkaške utakmice VTB lige. Bio sam srećan i veoma uzbuđen. Prethodno smo i Ivan i ja dosta vremena provodili vežbajući u komentatorskoj kabini. I na svu sreću ti prvi naši prenosi su dobro prošli, dobili smo pozitivne komentare kolega tako da je sada sve mnogo lakše – zaključio je Karović.

Osim sa TV Arena sport, Fakultet za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ ima poptisan i ugovor sa Radio televizijom Srbije, pa naši studenti Sportskog novinarstva praktičnu nastavu obavljaju i na Javnom servisu. Takođe, partneri Fakulteta za sport je i preko 80 nacionalnih granskih sportskih saveza i sportskih organizacija što našim studentima omogućava vrhunske uslove za obavljanje stručne prakse, sticanje praktičnih znanja i veština, ali kao i na primeru Dejana Karovića i Ivana Miletića dobiju priliku za zaposlenje.