U diplomca našeg Fakulteta u subotu 26. maja biće uprte mnoge oči širom sveta. To i ne čudi ako se zna da će biti jedan od protagonista najznačajnije fudbalske utakmice u tekućoj klupskoj sezoni koja je na izmaku. Milovan Ristić, biće pomoćni sudija u finalu Lige šampiona u Kijevu u duelu Reala i Liverpula, a društvo će mu praviti Milorad Mažić i Dalibor Đurđević – sudijska trojka koja je u poslednje vreme najsvetlija tačka srpskog fudbala.

Milovan Ristić diplomirao je na našem Fakultetu 2015. godine na studijskom programu Trener u sportu. Diplomski rad na temu „Priprema golmana i fudbalskih sudija“ odbranio je najvišom ocenom, a Fakultet za sport doživljava ne samo kao visokoobrazovnu ustanovu, već i kao prijateljsku kuću.

Zato i ne čudi što je neposredno pred najvažniji događaj u svojoj karijeri došao u posetu dekanki našeg Fakulteta prof. dr Ivanki Gajić:

– Izgradili smo prijateljske odnose. Dekanka Gajić je poželela da mi čestita, jer sam izabran da sudim finale Lige šampiona, ali i utakmice Svetskog prvenstva. Njen gest me je zaista obradovao i zato u posetu nisam mogao da dođem praznih ruku. Na poklon sam doneo jedan od mojih dresova u kojima sam sudio utakmicu Lige šampiona – počeo je priču Ristić.

Sudija sa znakom FIFA je od 2009 godine i od tada je zajedno sa Mažićem i Đurđevićem delio pravdu na više od 30 utakmica najelitnijeg evropskog klupskog takmičenja kao i duel Super kupa Evrope između Reala i Sevilje. Sudio je na Svetskom prvenstvu za igrače do 20 godina (2013), na Kupu konferderacija (2017), na Evropskom prvenstvu (2016), Mundijalu u Brazilu (2014), a uz aut liniju sa zastavicom u ruci gledaćemo ga i na Svetskom prvenstvu u Rusiji ovog leta.

O pripremama za suđenje na meču finala Lige šampiona između Liverpula i Reala Ristić kaže:

– Pripreme počinjemo već danas (utorak), idemo u Staru Pazovu u Sportski centar Fudbalskog saveza Srbije gde ćemo se malo izolovati. Psihološka priprema je veoma važna i zato nam je mir neophodan. Radićemo detaljne analize obe ekipe, a na osnovu toga i situacione treninge. Proučavaćemo u kojim sve formacijama igraju obe ekipe, da li igraju brže ili sporije, da li u ekipi imaju više visokih ili niskih igrača, da li su im napadači često u ofsajdu, koliko su im visoko postavljene odbrane… U četvrtak letimo za Kijev, u petak ćemo odraditi još jedan trening, a u subotu pre podne, na dan utakmice imaćemo još jedan sastanak i detaljnu analizu.

Na pitanje da li ima treme, Ristić odgovara:

– Najvažnije je da nema straha, a ona pozitivna trema postoji i to je dobro. Imamo dosta iskustva, sudili smo mnogo velikih utakmica na najznačajnijim takmičenjima, tako da smo navikli na pritisak. Radujemo se što će ovaj meč biti zaista pravi spektakl i što ćemo biti značajan deo svega toga. Ceo svet će gledati tu utakmicu između dva zaista velika kluba i potrudićemo se da posao obavimo na najbolji mogući način.

Mažić, Ristić, Grujić je prva sudijska trojka iz Srbije koja će suditi finale Lige šampiona. Ostaće upamćeno da je Milivoje Gugulović sada već davne 1971. godine delio pravdu na finalnom meču tadašnjeg Kupa šampiona pošto je upravo Beograd bio domaćin te utakmice. Niko pre njih trojice među našim arbitrima nije sudio na Evropskom prvenstvu, a ove godine pomenuti trio će se izjednačiti sa Zoranom Petrovićem koji je sudio na dva Svetska prvenstva.

Posao fudbalskih sudija u Srbiji nije nimalo popularan. Naprotiv, sudije su često izložene oštrim kritikama javnosti, uvredama sa tribina, a trpe i razne pritiske. Pitanje koje se nameće i koje smo postavili Milovanu Ristiću je bilo logično – kako neko odluči da bude fudbalski sudija?

– Velika ljubav prema fudbalu je bila presudna. Igrao sam fudbal, a imao sam drugara koji je počeo da sudi i na njegov nagovor sam završio školu suđenja Fudbalskog saveza Beograda. Kako je vreme prolazilo sve više sam zavoleo suđenje. Zato sam i odlučio da 1997. ostavim fudbal i posvetim se suđenju. Ispostavilo se da je to bila možda i najbolja odluka u mom životu.

Na pitanje na kom terenu je najteže suditi i koja ekipa najteže pada deliocima pravde, Ristić odgovara:

– Zbog atmosfere koju prave navijači i celog ambijenta koji vlada na stadionima siguranm sam da je Turska zemlja u kojoj je najteže suditi. Dakle, mečevi kada su domaćini Fenerbahče, Galatasaraj i Bešiktaš. Što se tiče timova, najveći izazov su ekipe koje igraju brzo, u prvom redu tu mislim na Barselonu, Real i Bajern. Danas gotovo sve ekipe igraju na granici ofsajda, zato je potrebno mnogo koncetracije, a svi vrhunski klubovi u timu imaju jednog do dva igrača koji su zbog svog temperamenta spremni da naprave probleme – konstatovao je Ristić.

I na kraju, iz sudijskog ugla hteli smo da čujemo komentar na VAR tehnologiju oko koje vladaju oprečna mišljenja u javnosti:

– VAR tehnologija je vrlo dobra ako se pravilno koristi, jer se ispravljaju sudijske potencijalne greške i pomaže da se donose ispravne odluke koje su u interesu fudbala – zaključio je Ristić.