Još jedan vrhunski vaterpolista pridružio se plejadi trofejnih kolega iz bazena koji su kao svoju visokoobrazovnu ustanovu izabrali Fakultet za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“. Aleksa Ukropina, crnogorski reprzentativac i prvotimac kragujevačkog Radničkog pridružio se tako sada već podužoj listi vaterpolista, naših svršenih i sadašnjih studenata, među kojima su i zvučna imena poput Slobodana Nikića, Branislava Mitrovića, Save Ranđelovića, Nikole Rađena, Anta i Jugoslava Vasovića, Vladimira Gojkovića, Viktora Rašovića, Radomira Drašovića, Lazara Dobožanova, Đorđa Lazića…

Ukropina je upisao studijski program Menadžment u sportu, a po njegovim rečima, Fakultet za sport bio je logičan izbor iz jednog prostog razloga:

– Dobio sam toliko preporuka o ovom fakultetu tako da se uopšte nisam dvouimo. Pohvale su stizale sa svih strana, počevši od mojih drugara iz detinjstva iz rodnog Herceg Novog, pa sve do sadašnjih saigrača u Radničkom. U međuvremenu sam saznao i da Radnički ima veoma uspešnu poslovno-tehničku saradnju sa Fakultetom za sport i da nastavni kadar čine vrhunski profesori koji imaju mnogo razumevanja za aktivne sportiste. Još nisam jasno prelomio u svojoj glavi šta ću konkretno da radim kada završim igračku karijeru. Trenutno sam isključivo fokusiran na vaterpolo, ali za mene je najvažnija stvar u ovom trenutku da na Fakultetu za sport postoji program po kome ću neometano moći da i dalje razvijam svoju sportsku karijeru i stičem preko potrebno obrazovanje. Znanje i zvanje koje ću steći će mi bez svake sumnje mnogo pomoći u nekoj budućoj profesiji, a Menadžment u sportu nudi širok spektar mogućnosti – kaže Ukropina i potom objašnjava kako je zavoleo vaterpolo:

– To je bio neki prirodan sled stvari s obzirom da sam već sa četiri godine počeo da treniram plivanje. Vaterpolo je ubedljivo najpopularniji sport u Herceg Novom, ni ja nisam ostao imun pa sam vaterpolo počeo da treniram već sa osam godina.

Specifičnu vezu Novljana sa igrom sa loptom u bazenu pokušao je da objasni Ukropina:

– Zaista se mnogo radi sa decom i to na izuzetno kvalitetan način. Uspesi i kvalitetni igrači koji izlaze iz vaterpolo škole u Herceg Novom posledica su svega toga. Ukoliko neko želi da se posveti vaterpolu, može da uspe, jer za to postoje potrebni uslovi. Takođe, mislim da u Herceg Novom nema deteta koje nije bar jednom došlo na bazen, bar da nauči da pliva. Čvrsto je utemeljena ta tradicija, zato sam ubeđen da će Herceg Novi i u budućnosti davati kvalitetne vaterpoliste.

Ukropina je svoju profesionalnu karijeru počeo upravo u Jadranu 2014. godine. Put ga je 2018. odveo u Mađarsku,  u ekipu OSC iz Budimpešte, gde su mu u periodu od dve godine saigrači bili naši internacinalvci Bane Mitrović, Sava Ranđelović, Nemanja Ubović i Andrija Prlainović.

– Te prve sezone smo bili vicešampioni Mađarske, poraženi smo i finalu mađarskog Kupa. A, sledeće godine kada smo dovođenjem Prlainovića projektovani među favorite za osvajanje Lige šampiona, takmičenje je nažalost prekinute zbog situacije sa korona virusom u trenutku kada smo bili prvi u svojoj grupi. Nakon toga, klub je na volšeban način otpustio sve strance, preko noći promenio svoj koncept i zato je ostao veliki žal, jer mislim da smo mogli da rezultatima obeležimo tu sezonu.

Veliko interesovanje u prelaznom roku za Ukropinu je pokazao Primorac iz Kotora, ali je on ipak izabrao Kragujevac:

– Mislim da je Radnički bio najbolja opcija za mene. Za sada sve funkcioniše na zavidnom nivou, veoma sam zadovoljan. Organizacija kluba je na mnogo višem nivou, mnogo većem nego što sam to očekivao posle mojih iskustava u Mađarskoj. Kragujevac kao sredina me je oduševio i zato imam sve pohvale.

O ambicijama u tekućoj sezoni Ukropina kaže:

– Naš cilj su trofeji, u prvenstvu i Kupu. Neće biti lako, ali mislim da je osvajanje duple krune izvodljivo. U početku sezone nismo igrali na potrebnom nivou, ali od kvalifikacija za Ligu šampiona stvari su legle na svoje mesto i pružamo dosta dobre partije. Uskoro nam predstoji završni turnir Kupa Srbije, za protivnika imamo Novi Beograd u polufinalu. Biće to pravi derbi, želimo da im se revanširamo za poraz u ligaškom delu i mislim da imamo kvalitet za to – zaključio je Ukropina.