Beograd, 27. januar 2015. godine.

Na Fakultetu za sport organizovano je svečano potpisivanje Sporazuma o saradnji između Odbojkaškog saveza Srbije (OSS) i Fakulteta za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ iz Beograda. Na osnovu aktuelnog Zakona o sportu i u skladu sa važećim podzakonskim aktima, potpisani sporazum za glavni cilj ima unapređenje stručnog rada u sportu Republike Srbije, u smislu kvalitetnijeg protoka i razmene savremenih znanja i iskustava.

Predmet Sporazuma, koji su potpisali predsednik Odbojkaškog saveza Srbije, gospodin Aleksandar Boričić i dekan Fakulteta za sport, prof. dr Ivanka Gajić, je saradnja Fakulteta i OSS u oblasti obrazovno-naučnog rada, permanentnog stručnog osposobljavanja trenera i menadžera, kontrole treniranosti sportista, organizovanju kampova, kao i u svim drugim oblastima koje proističu iz njihovih delatnosti.

Dekan Ivanka Gajić potsetila je da Fakultet za sport neguje saradnički model obrazovanja sa srodnim ustanovama u zemlji i inostranstvu. Uz obavljanje teoretskog dela nastave na Fakultetu, praktični oblici nastave izvode se u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta Republike Srbije, Olimpijskim komitetom Srbije, Paraolimpijskim komitetom Srbije, Sportskim savezom Srbije, Republičkim zavodom za sport i medicinu sporta, kao i nacionalnim granskim sportskim savezima i sportskim klubovima, medijskim kućama i drugim organizacijama i ustanovama kojima je sport u opisu delatnosti.

-Zahvaljujem se OSS  što je u Fakultetu za sport prepoznao svog strateškog partnera i čvrsto verujem u brze i konkretne rezultate potpisanog sporazuma, u skladu sa slavnom tradicijom naše odbojke, efikasnim radom OSS i modernim programskim opredeljenjima Fakulteta za sport- zaključila je prof. dr Gajić.

Predsednik OSS Aleksandar Boričić takođe je izrazio zadovoljstvo povodom uspostavljene saradnje, istakavši važnost koju za srpsku odbojku imaju akreditovani studijski programi koje nudi Fakultet za sport i mogućnost da se treneri obrazuju kroz četvorogodišnje akademske studije:

-Sa ciljem praćenja razvoja teorije i prakse u odbojci, studenti Fakulteta za sport biće upućivani na stručnu praksu i na volontiranje u organizacije i klubove koji su u nadležnosti OSS. Srbija je nedavno dobila šansu za izgradnju Centra za razvoj svetske i evropske odbojke, što predstavlja dodatnu priliku za međunarodnu promociju Fakulteta za sport i OSS- rekao je Boričić.

Obzirom na značaj potpisanog sporazuma za sport i obrazovanje u Srbiji, svečanosti na Fakultetu za sport, osim visokih predstavnika OSS, profesora i studenata Fakulteta, prisustvovali su i brojni predstavnici medija i istaknuti sportski radnici i zvaničnici.

O Fakultetu za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ iz Beograda

Fakultet za sport, kao prva visokoškolska ustanova u Srbiji čija je matična oblast isključivo sport, za cilj svog delovanja ima da sportskim organizacijama i klubovima, obrazovnim, kulturnim i medijskim ustanovama i rastućem sportskom tržištu u Srbiji i šire ponudi akademski obrazovan i usko-stručno specijalizovan sportski kadar u okviru tri četvorogodišnja studijska programa akreditovanih osnovnih akademskih studija: trener u sportu, menadžment u sportu i sportsko novinarstvo. Fakultetu za sport je akreditovan i za dva master studijska programa: menadžment u sportu, i menadžment u turizmu i rekreaciji. 

Fakultet za sport neguje saradnički model obrazovanja sa srodnim ustanovama u zemlji i inostranstvu, uz obavljanje teoretskog dela nastave na Fakultetu, dok se praktični oblici nastave izvode u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta, Olimpijskim komitetom Srbije, Paraolimpijskim komitetom Srbije, Sportskim savezom Srbije, Republičkim zavodom za sport i medicinu sporta, kao i nacionalnim granskim sportskim savezima i sportskim klubovima.

Strateški ciljevi Fakulteta za sport su, pored svih nivoa akademskog obrazovanja i stručnog osposobljavanja, učešće u projektima i međunarodna obrazovno-naučna saradnja i zato se velika pažnja poklanja međunarodnim partnerima i mobilnosti studenata u procesu obrazovanja. To podrazumeva ispunjavanje obrazovnih standarda razvijenih zemalja i, istovremeno, očuvanje najboljih odlika tradicionalnog visokoškolskog sistema Srbije.

Fakultet za sport nudi i posebne uslove za obrazovanje, osposobljavanje i usavršavanje vrhunskih sportista i sportskih stručnjaka izlazeći, na taj način, u susret njihovim specifičnim potrebama. Savremeni studijski programi sa težištem na praktičnim oblicima rada, moderna nastavno-materijalna baza i tehnologija nastave, visoko kompetentan nastavni kadar, raznovrsna naučno-istraživačka delatnost, bogate vannastavne aktivnosti studenata, čine Fakultet za sport jedinstvenim u stručnom i akademskom sektoru sporta u Srbiji i regionu.

Fakultet za sport je jedina visokoškolska ustanova u Srbiji sa akreditovanim studijskim programima četvorogodišnjih osnovnih akademskih studija za sva zanimanja koja su potrebna idustriji sporta. Budući diplomirani treneri u sportu, diplomirani novinari u sportu i diplomirani menadžeri u sportu konačno mogu da svoja znanja i veštine stiču u Srbiji, na Fakultetu za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla” iz Beograda.