Fakultet za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ nastavlja da proširuje svoju međunarodnu saradnju. Posle  potpisivanja sporazuma sa srodnim fakultetima iz čitavog regiona (Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Crna Gora), zatim uspostavljanja saradnje sa sportskim fakultetima iz Rusije, Bugarske, Rumunije i Poljske, kao i članstva u Evropskoj platformi za sportske inovacije, Fakultet za sport potpisao je pismo o namerama i sa Mađarskim univerzitetom za sportske nauke iz Budimpešte.

Tim povodom delegacija Mađarskog univerziteta za sportske nauke koju čine dr Judit Kadar, Vivijen Amerling, Gabrijela Štojalovski i dr Đorđi Suha, zajedno sa Silvijom Mitevskom iz Severne Makedonije doputovala je u Beograd.

U pitanju je jedan od najrenomiranijih univerziteta u Evropi, koji će u novembru 2025. proslaviti 100 godina postojanja. O tome kako se kvalitetno radi na ovoj visokobrazovnoj ustanovi, najbolje govori podatak da je Mađarski univerzitet za sportske nauke dao doprinos osvajanju 96 medalja za Mađarsku na Olimpijskim igrama.

Saradnja u početnoj fazi trebalo bi da obuhvati sprovođenje zajedničkih programa, vebinara, kao i izradu naučnih radova i zajedničko učešće na naučnim konferencijama, a ono što je glavni cilj je kreiranje zajedničkog master studijskog programa koji bi obuhvatao oblast sportske diplomatije.

Takođe saradnja će uključivati razmenu studenata, nastavnog kadra, sve u svrhu stvaranja što boljeg ambijenta za razvoj sporta.

Predstavnike dva univerziteta ugostili su čelni ljudi najvažnijih sportskih institucija u Srbiji. Prvog dana posete je organizovan prijem u Olimpijskom komitetu Srbije, dok su u utorak delegacije Fakulteta za sporti i Mađarskog univerziteta za sportske nauke posetili Sportski savez Srbije i Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije.

Shodno dugogodišnjoj uspešnoj saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, u Olimpijskoj kući u Beogradu održan je sastanak sa predsednikom srpskog Olimpijskog komiteta Božidarom Maljkovićem i izvršnim direktorom Damirom Štajnerom na temu saradnje u oblasti edukacije sportista i svih kadrova u sportu.

Mora da postoji sinergija između profesionalnog sporta i edukacije. Važno je da postoji konstantno obrazovanje trenera, ali i sportista, kako bi se pripremili za život nakon završetka sportske karijere“, rekao je Božidar Maljković i dodao:

„Neophodno je sportistima pružiti savete i pomoć kako da kombinuju sport i studije u cilju ostvarenja dobrih rezultata i u drugim sferama života i kako da ostvare uspešan prelaz sa sportskog na poslovni teren. Posebno bih istakao dobru saradnju koju imamo sa Fakultetom za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“.

U Sportskom savezu Srbije delegacije dva univerziteta ugostio je predsednik Davor Štefanek sa saradnicima, dok su u Zavodu za sport i medicinu sporta Republike Srbije imali razgovor sa čelnim ljudima ove ustanove na čelu sa direktorom Milanom Savić.

Predsednik Saveta Fakulteta za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“, Bojan Sekulić zahvalio se renomiranim ustanovama na gostoprimstvu.

Neophodno je da sve institucije zajednički deluju kako bi zacrtani ciljevi u oblasti edukacije sportista, ali i administrativnih radnika u sportu, bili ostvareni u narednom periodu“, poručio je Sekulić.