Jedan je od najboljih teniskih stručnjaka za rad sa mlađim kategorijama u Srbiji. Na to upućuje i činjenica da radi kao nacionalni selektor za dečake do 12 godina, a ujedno je i koordinator Teniskog saveza Srbije za uzrast do 10 godina.

Dejan Vukojičić nedavno je diplomirao na našem Fakultetu i svom 24-godišnjem iskustvu iz prakse pridodao je i zvanje diplomiranog trenera.  Vukojičić je za diplomski rad na temu „Plan i program rada u tenisu za igrače uzrasta do 10 godina“ dobio najvišu ocenu.

– Izuzetno sam zadovoljan svim uslovima koje mi je tokom studiranja omogućio Fakultet za sport. Veliku zahvalnost dugujem svim profesorima koji su pokazali ne samo veliku stručnost već i spremnost da pomognu i na pravi način mi ukažu kako da prepoznam određene detalje koje će mi u velikoj meri pomoći u daljem radu – istakao je Vukojičić i potom dodao:

–  Želim da nastavim da se edukujem. S obzirom na izvanredno iskustvo koje sam imao na Fakultetu za sport, tu ću upisati i master studije.Stručnim usavršavanjem ću dodatno unaprediti svoj trenažni sistem što će sigurno doprineti još boljim rezultatima.

A Dejan Vukojičić već sada ima i te kako čime da se pohvali. Kao trener je radio sa Miomirom Kecmanovićem (na slici) koji je bio broj 1 u Evropi u konkurenciji tenisera do 14 godine, a potom i najbolji junior sveta. Na pitanje šta je neophodno da bi se postigao tako veliki uspeh Vukojičić kaže:

– Dete pre svega treba da razume sport, da tome bude posvećeno, da pre svega ima veliku ljubav prema tenisu i da voli ono što radi. Bez toga se ne može. Takođe, svaki rad mora da ima svoju svrhu i kada se na treningu izvode neke vežbe da se zna zbog čega se to radi. Rad na treninzima bi trebalo da podstiče ljubav prema tenisu, da razvija motoričke sposobnosti  i da omogući razumevanje filozofije igranja tenisa.  Sve ostalo su tehnika i taktika i individualna interpretacija igrača, ali ako se ovi preduslovi stvore sve ide mnogo lakše – konstatovao je Vukojičić koji je autor tri priručnika za rad sa mlađim kategorijama u tenisu.

Mnogo puta je pritisak roditelja i njihova prevelika ambicija opterećenje za dete, koje sa tim često ne uspeva da izbori. Zato Vukojičić ima koristan savet:

– Roditelji treba da rade na ličnoj edukaciji kako bi razumeli proces razvoja mladog sportiste, ali i trenažni proces. Međutim, najbolji savet koji bih mogao da im dam je da se pre svega drže organizacije i logistike. Da decu vaspitavaju u sportskom duhu, da podržavaju svoju decu bez obzira na uspehe ili neuspehe i da se ne mešaju u struku.

Osvajanjem Vimbldona Novak Đoković se vratio na trijumfalni put i po ko zna koji put pokazao o kakvom atleti je reč.

– Taj finalni meč sa Nadalom na ovogodišnjem Vimbldonu je  možda jedan od najboljih mečeva u istioriji. Sva lepota tenisa je bila viđena u tom epskom duelu Đokovića i Nadala – rekao je Vukojičić i potom se posvetio analizi Novakove sjajne igre:

– Đoković se posvetio tenisu iznad svega i opet u sebi prepoznao dečaka iz mlađih dana. Kao posledica svega toga na Vimbldonu se dogodilo to što se dogodilo. Pronašao je motivaciju koju je imao kao dečak i vratio se na tron. Jasno je da ima klvalitet i znanje, stvar je samo motivacije i dostizanja prave forme. Trebalo mu je vremena, ali koliko je bio van vrhunskih igara i rezultata, toliko mu je bilo potrebno i da se vrati na najviši nivo. To je prirodan proces. Očekujem da će od sledeće pa još naredne dve godine sigurno biti na vrhunskom nivou – zaključio je Vukojičić.