Veliki broj olimpijskih, svetskih i evropskih šampiona u svim sportovima odlučio je da akademsko obrazovanje stekne na Fakultetu za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“. Impresivnoj listi, početkom ove školske godine, priključio se sjajni tekvondoista Stefan Takov, student prve godine na studijskom programu Trener u sportu.

Reprezentativac Srbije je aktuelni evropski prvak u apsolutnoj i konkurenciji do 21 godine, kao i vlasnik svetske bronze sa šampionata u Meksiku prošle godine. Spada u grupu najtelentovanijih srpskih sportista.

Stefan je trenutno u Istanbulu, najvećem gradu Turske, koja je pogođena katastrofalnim zemljotresom.

Učestvovali smo ovde na Prezident kupu. Osvojio sam treće mesto, ali je sve to ostalo u senci strašne prirodne katastrofe. Ovde u Istanbulu se nije osetio potres, međutim stanje u pogođenim delovima je strašno. Otkazani su svi sportski događaji i mi se uskoro vraćamo u Beograd“, govorio je Stefan o teškoj situaciji u Turskoj.

Odluku da upiše Fakultet za sport doneo je najviše zahvaljujući iskustvu njegovog trenera Veljka Savičevića, koji je diplomirao na našem fakultetu.

Puno sam razgovarao sa Veljkom. Predočio mi je sve prednosti Fakulteta za sport i za mene nije bilo mnogo dilema. Studijski program Trener u sportu daće mi znanje za nešto čime ja želim da se bavim po završetku sportske karijere, tako da je ovo bio lak i pravi izbor za mene“, istakao je Stefan Takov.

U januarskom ispitnom roku, Stefan je pokazao da mogu da se usklade obaveze na sportskom polju i na fakultetu.

Položio sam pet od šest ispita u ovom roku. Ostala mi je još anatomija i to ću pokušati da dam do kraja roka ili najkasnije u aprilu. Ništa mi nije teško. U pitanju su oblasti koje me zanimaju tako da sam svaki slobodan trenutak iskoristio da učim. Drago mi je da su rezultati vidljivi“.

Stefan je oduševljen predavanjima, kao i nastavnim kadrom na Fakultetu za sport.

Iskreno trudim se da što češće budem na predavanjima, koja su ponedeljkom, utorkom i sredom. Uglavnom smo u grupi od nekih 20 studenata, što je sjajno za rad. Profesori mogu maksimalno da nam se posvete i trudim se to da iskoristim. Nastavnci su vrhunski, najbolji u svom poslu. Mnogo korisnih stvari sam naučio, tako da je za sada sve u najboljem redu“.

Takov kaže da nema problema da uskladi obaveze na dva polja.

Znao sam da na Fakultetu za sport imaju razumevanje za moje sportske obaveze. Međutim, iskreno za sada nemam nikakvih problema. Dobro planiranje je ključ uspeha“.

Stefan je prošle godine ostvario neverovatane rezultate u tekvondou. Standardi za budućnost su visoko postavljeni.

Dugoročni cilj je odlazak na Olimpijske igre u Parizu 2024. godine. Već sam počeo da skupljam bodove. Znam da će biti teže otići na smotru najvećih sportista, nego osvojiti medalju tamo. Što se tiče ove godine najvažnija takmičenja su Svetsko prvenstvo u maju u Bakuu i Evropske igre u Krakovu. Pokušaću da dođem do odličja i nastavim niz vrhunskih rezultata na najvećim takmičenjima“, zaključio je Stefan Takov.

Zbog velikog interesovanja koje vlada za studijske programe Fakulteta za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“, predupisna prijava za školsku 2023/2024 godinu počela je 20. novembra 2022. godine i trajaće do 15. aprila 2023. godine. Fakultet za sport ima tri studijska programa na osnovnim studijama: Trener u sportu, Menadžment u sportu i Sportsko novinarstvo.