Jedan od najčuvenijih sportskih listova na svetu, francuski „L`Ekip“ (L’Equipe), osnivač mnogih značajnih sportskih takmičenja (pa i Kupa šampiona/Lige šampiona u fudbalu), objavio je veliku reportažu o Nataši Kovačević, gde je jedan od sagovornika bio i Aleksandar Miletić. Nataša je diplomac našeg fakulteta na studijskom programu Menadžment u sportu, a Aleksandar je trenutno na master studijama Menadžment u sportu.

Pre tri nedelje izveštači „L`Ekipa“ su došli u Beograd da bi napravili reportažu o Nataši Kovačević, ali i o filmu „Skok“ čiji je scenarista i producent upravo Aleksandar Miletić. Ovaj dokumentarni film prati Natašin povratak na teren posle saobraćajne nesreće (2013) i sve ono pozitivno i inspirativno što je uradila van terena.

Prof. dr Ivanka Gajić i Aleksandar Miletić

Natašina priča našla se u „Ekipovom“ serijalu od pet reportaža „Slomljene sudbine“, a našu košarkašicu predstavlja kao ženu čelične volje koja je izvela jedan od najčudesnijih „kambekova“ u sportu. U reportaži se predstavlja i ceo projekat „Skok“ u okviru kojeg je podignut Spomenik utemeljivačima jugoslovenske košarke na Kalemegdanu, na granici između terena Crvene zvezde i Partizana.

Spomenik su podigli Fondacija „Nataša Kovačević“, producentska kuća „Cinnesport“ čije osnivač Miletić, ministarstva omladine i sporta Francuske i Srbije, košarkaški savezi Francuske i Srbije. Podignut je u slavu reprezentacije Jugoslavije koja se plasirala na Prvo svetsko prvenstvo u košarci, 1950, a na njoj su uz francuskog trenera Anrija Hela (prvi profesionalni trener u istoriji naše reprezentacije) i 13 igrača koji su tada igrali u Crvenoj zvezdi i Partizanu: Nebojša Popović, Borislav Stanković, Radomir Šaper, Aleksandar Nikolić, Milorad Sokolović, Aleksandar Gec, Ladislav Demšar, Srđa Kalember, Tulio Roklicer, Dragan Godžić, Mirko Marjanović, Lajoš Engler, i Vilmoš Loci.

-Ono što je važno za ovu priču jeste to da posle nesreće nikada ne bih igrala košarku da nije bilo pomoći ljudi iz francuske federacije, danas mojih prijatelja Žan-Pjera Site i Gorana Radonjića. Zato je moja želja i bila da projekat „Skok“ ne bude samo priča o meni, već i zahvalnosti, prijateljstvu, ali da to bude i nova karika u tradicionalno dobrim odnosima Francuske i Srbije, pre svega u oblasti sporta. Svakako, veliku podršku sve vreme sam imala i od Košarkaškog saveza Srbije, Crvene zvezde i FIBA čiji sam ambasador za mlade. Ponosna sam i na odličnu saradnju koju imam sa Ambasadom Francuske u Beogradu, koja je oberučke podržala sve inicijative u sklopu projekta „Skok“  – izjavila je Nataša Kovačević kojoj je nedavno predsednik Francuske Emanuel Makron dodelio Orden viteza Nacionalnog reda za zasluge.

Nataša Kovačević bila je stipendista Fakulteta za sport Univerziteta Union Nikola Tesla, a treba istaći da je osnovne akademske studije završila sa prosečnom ocenom 9,42, a potom je završila i akademske studije na Univerzitetu u Njukaslu:

– Neposredno posle saobraćajne nesreće, dok sam još bila u bolnici stigao mi je poziv sa Fakulteta za sport na Novom Beogradu sa ponuđenom stipendijom. Ne mogu da vam opišem koliko je u tom trenutku meni to značilo. Bila sam u bolničkoj postelji, daleko od terena i mislila sam da više neću imati nikakve veze sa sportom. Međutim, taj poziv je zaista bio veliki podstrek i neka vrsta sigurnosti za mene da ću stečenim obrazovanjem biti u prilici da u budućnosti na neki način radim u sportu. Zato Fakultetu za sport dugujem veliku zahvalnost. Želela sam da poverenje koje mi je ukazano opravdam na pravi način, pa sam se potrudila da  budem što bolji student – izjavila je svojevemeno Nataša Kovačević.