Beograd, 05.06.2017.

Gost u okviru nastave na predmetu Razvijanje istraživačkih veština u novinarstvu, predmetnog nastavnika doc. dr Aleksandra Pavlovića, bio je Slobodan Georgiev, urednik Balkanske istraživačke novinarske mreže, dobitnik NUNS-ove nagrade za istraživačko novinarstvo i sportski komentator u beogradskom “Vremenu”.

– Za “Vreme” pišem od 2001. godine i stičem neki utisak da pišem iste tekstove već sedam godina, jer je položaj sporta u društvu vrlo loš i ne menja se veoma dugo. Postoji ta večita sprega sporta sa kriminalom i politikom i koliko god da se piše o tome, situacija se ne menja. Eventualno se zarotiraju akteri i to je sve. Iako mi se čini da godinama radim uzaludan posao, ipak treba uzeti u obzir da se čitalačka publika menja. Dolaze nove generacije koje ne znaju šta je prethodilo, a naš zadatak, kao novinara, je da ih informišemo o tome i da im damo nešto što se zove background – rekao je Georgiev.

On je naglasio da je pravila i tehnike istraživačkog novinarstva vrlo važno istražiti nevezano za to kojim će se studenti fenomenom baviti u budućnosti.

– Zbog ekspanzije društvenih mreža, u novinarskoj teoriji se pojavio novi pojam – pojam građanskog novinarstva. Ljudi su toliko izgubili veru u medije da su počeli sami da istražuju i objavljuju priče. Za nekoliko godina jedini pravi novinar biće istraživački novinar. Istraživačkom novinaru nije bitno samo da nađe dve strane u sporu i da uzme njihove izjave, već je važno da sve informacije, koje dođu do njega, proveri. Reč pojedinca nije dovoljna, već moraju da postoje dokazi, fotografije, dokumenta, izjave više svedoka. Tek kada su, nakon provere tj. verifikacije, potvrđene činjenice, tada možemo govoriti o pravoj istraživačkoj priči – objasnio je Geogiev.

Razgovor sa Slobodanom Georgievim moderirao je student druge godine sportskog novinarstva, Lazar Jelić. Od septembra 2017. godine dva studenta našeg Fakulteta postaće saradnici na BIRN-ovom projektu.