Beograd, 14. 03. 2017.

Studenti novinarstva na Fakultetu za sport danas su imali priliku da čuju zanimljivu lekciju o radu nedeljnika i suštini analitičkog novinarstva od Slobodana Reljića, bivšeg urednika magazina “NIN” koji je ovu odgovornu funkciju obavljao 7 godina, znatno duže nego njegovi prethodnici.

foto-01

Slobodan Reljić je novinar sa velikim profesionalnim iskustvom, sticanim tokom više od dve i po decenije u omladinskoj i studentskoj štampi, Informativnoj redakciji Prvog programa Radio Beograda, „Ilustrovanoj Politici“ i NIN-u. U ovoj redakciji ostvario je najveći deo svog novinarskog staža radeći kao novinar i komentator i uređujući rubrike „Društvo“ i „Feljton“.

Jedna od najvažnijih lekcija koju je naučio naše studente jeste u čemu se ogleda razlika u pristupu i uglu gledanja kada se piše za nedeljnike i kada se piše za dne novine i portale.

– Dugo sam radio u NIN-u i u pitanju su intelektualne novine. Dakle, to je magazine koji čitaju obrazovani i informisani ljudi kojima je teško manipulisati. Aktuelna tema mora da se problematizuje i da se kritički sagleda. Novinar nedeljnih novina ne sme da bude samo izveštač, nego kritičar. Recimo, ako vi, kao sportski novinari istražujete mogućnost uspostavjanja regionalne lige u fudbalu. Kao izveštač, novinar će samo preneti ovu informaciju široj javnosti, ali kao novinar nedeljnika, morate istražiti zašto se organizuje ova liga, koja je motivacija i u čijem je to interesu – rekao je Reljić.