Dvodnevni naučni skup pod nazivom „Sport, zdravlje, životna sredina“ u organizaciji Fakulteta za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ počeo je okruglim stolom na temu „Ljudska prava – prava sportista“. Zanimljivo je da je Savet Evrope izabrao baš Fakultet za sport da prvi put pokrene ovu temu, pa je uz Snežanu Samardžić Marković, generalnu direktorku Direktorata za demokratiju Saveta Evrope u diskusiji učestvovala Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti i doc. dr Dragan Atanasov prodekan Fakulteta za sport, ujedno i direktor Džudo saveza Srbije.

O atraktivnosti teme o kojoj se govorilo najbolje svedoči podatak da su među gostima Fakulteta za sport na Novom Beogradu bili dekani srodnih fakulteta iz Srbije, ali i iz Rusije, Poljske, Bugarske, Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, kao i poznati sportski radnici i funkcioneri: Žan Grasija, potpredsednik Evropske atletske federacije, Svetozar Mijailović, predsednik FK Crvena zvezda, Bratislav Đorđević, nekadašnji košarkaški trener, Milena Reljin, proslavljena gimnastičarka, Dragan Jović, čuveni tekvondo trener…

– Kao i svake godine Fakultet za sport se trudi da Naučne konferencije ne budu samo interesantne naučnim radnicima, profesorima, istraživačima, već i celom sistemu sporta, pa smo zato ove godine delegirali dve teme i to ,,Ljudska prava-Prava sportista’’ i ,,Diplomatija u sportu. Njihova aktuelnost, imajući u vidu brojne izazove sa kojima se suočava čitava savremena civilizacija, još jedan je od razloga što smo odabrali da se bavimo upravo ovom tematikom – rekla je u uvodnom izlaganju prof. dr Ivanka Gajić.

Diskutovalo se o rodnoj ravnopravnosti u sportu, borbi protiv nasilja nad decom u sportu, govoru mržnje, ali najveća rasprava vođena je o tome da li se rigoroznim pravilima Svetske antidoping agencije krše ljudska prava sportista, a pre svega pravo o slobodi kretanja.

– Sportisti su dužni da Antidoping agenciji prijavljuju mesto svog prenoćišta, jer ukoliko ih kontrola ne nađe na prijavljenoj adresi dobijaju žuti karton. Tri žuta kartona automatski znače četiri godine suspenzije – bila je konstatacija Dragana Atanasova na koju se nadovezala Snežana Samardžić Marković.

– Kada se pojavi nešto što ugrožava pravdu, to treba da se iskoreni. Ne treba da budu žrtve ako nisu znali šta su uradili. Ali, treba biti pažljiv prilikom procedure dokazivanja. Tu je važna i uloga institucija, odnosno klubova i trenera, jer treba da obaveste sportistu na šta se obavezuju kada potpišu ugovor sa antidoping agencjom.

Ona je takođe naglasila da je za Savet Evrope veoma važno da se sačuva autonomija sporta i CAS.

– Sport je san o pravdi, o zdravom životu i može da se raspadne pred našim očima ako se ništa ne učini. Savet Evrope je dobio mandat i zahtev od ministara sporta da se revidira Evropska povelja sporta i mi ćemo na tome početi da radimo od sledeće godine. Na tome će raditi EPAS, a učestvovaće kolege iz nacionalnih ministarstava. Takođe, na reviziji Evropske povelje sporta radiće nevladin sektor, oni koji su predstavnici federacija – rekla je na panelu Snežana Samardžić Marković.

Naučna konferencija Sport zdravlje životna sredina nastavlja se u petak panel diskusijom na temu „Sportska diplomatija“, a potom će biti prezentovano 40 naučnih radova iz različitih oblasti sporta.