Beograd, 14. maj 2015.

Fakultet za sport Univerziteta “UNION – Nikola Tesla” iz Beograda (FZS) upriličio je svečanost u svojim prostorijama na Novom Beogradu povodom zvaničnog početka saradnje sa Atletskim savezom Srbije (ASS). Prisutne studente, nastavnike, novinare i goste pozdravili su dekan FZS-a, prof. dr Ivanka Gajić i generalni sekretar ASS, gospodin Slobodan Branković, koji su i potpisali sporazum o saradnji, kao i predsednik Saveta fakultet, gospodin Bojan Sekulić.

Fakultet za sport se pozicionirao kao aktivan faktor sistema sporta u Srbiji kroz intezivnu saradnju koju ostvaruje sa krovnim organizacijama srpskog sporta, nacionalnim sportskim savezima i klubovima. Sporazum sa Atletskim savezom Srbije je nastavak te dobre prakse i u skladu je sa modernim programskim opredeljenjima FZS-a i uspešnim radom ASS-a.

Dekanka Ivanka Gajić izrazila je zadovoljstvo potpisanim sporazumom i naglasila važnost bliskih partnerskih odnosa između nacionalnih granskih saveza i obrazovnih ustanova:

-Iskustvo nam je nedvosmisleno pokazalo da jedino kroz čvrstu sponu teorije i prakse možemo stvarati u potpunosti kompetentan kadar za rad u sportskim procesima. Zahvaljujem se ASS-u što je u Fakultetu za sport prepoznao svog strateškog partnera, i očekujem brze i konkretne rezultate potpisanog sporazuma, u skladu sa slavnom tradicijom i uspesima kraljice sportova, kao i strateškim opredeljenjima Fakulteta za sport.

Generalni sekretar Atletskog saveza Srbije, Slobodan Branković je označio sporazum sa Fakultetom za sport kao veoma bitan za srpsku atletiku.

-Logično je da uspešni sarađuju: srpska atletika beleži dobre rezultate, a Fakultet za sport je prestižna visokoškolska ustanova. Želja Atletskog saveza Srbije je da se nauka vrati u srpski sport i da stvorimo što veći broj visokoobrazovanih atletskih trenera, što im ovaj fakultet omogućuje. Sarađivaćemo i na polju sportskog menadžmenta kroz pripreme i organizaciju Evropskog atletskog prvenstva u dvorani, kojem ćemo biti domaćini 2017. godine. Takođe je planirana zajednička organizacija naučnih skupova i stručnih seminara, uz učešće eminentnih stručnjaka iz zemlje i inostranstva – rekao je Branković,

-Atletski savez Srbije je, poslednjih godina, primer moderne, savremeno organizovane i, pre svega, uspešne sportske organizacije i ne skrivamo zadovoljstvo što je prepoznao kvalitet i potencijale koje nudi naš fakultet – istakao je predsednik Saveta fakulteta, gospodin Bojan Sekulić i dodao – Delimo zajednički interes, a to je kvalitetniji stručni rad u srpskom sportu i rešeni smo da, kroz realizaciju danas potpisanog sporazuma, zajednički stvaramo moderan, kompetentan i odgovoran kadar, koji će svojim znanjem i veštinama doprineti postizanju još većih uspeha i ostvarivanju značajnijih rezultata srpske atletike. U modernom sportu, vrhunski rezultati su nezamislivi bez vrhunskog znanja, koje se isključivo može steći kroz akademske studije interdisciplinarnog tipa, onakve kakve i realizujemo na Fakultetu za sport – istakao je Sekulić i posebno apostrofirao činjenicu da se sportski treneri moraju tretirati kao najvažniji činioci savremenog sporta i da bez njih nisu moguća ni vrhunska sportska dostignuća.

Potpisivanju sporazuma prisustvovala je još jedna legenda srpske atletike, gospodin Slobodan Popović, selektor seniorske atletske reprezentacije Srbije.