Kajakaška reprezentacija Srbije nedavno je započela pripreme za svetsko i evropsko prvenstvo, a naše najbolje kajakaše pratimo sa posebnom pažnjom, jer su čak dvojica članova nacionalnog tima Srbije studenti našeg Fakulteta. I to uspešni. U prilog tome govori i podatak da je član kajaka četvoroseda Stefan Vekić, stekao uslov i upisao četvrtu godinu osnovnih studija na studijskom programu Menadžment u sportu.

Momak koji je rodom iz Bačke Palanke kajakom se bavi već 11 godina:

– Prvo sam trenirao tenis. Međutim, uvek mi je bilo interesantno leti kad sam gledao kako deca veslaju na našem jezeru. U početku, želja mi je samo bila da se zabavim na vodi, da se kupam i zato sam počeo da treniram. Veoma malo vremena mi je bilo potrebno da zavolim kajak i da mu se u potpunosti posvetim – kaže Vekić.

Ta velika posvećenost Stefanu Vekiću donela je uspehe, pa je tako 2015. na Evropskom prvenstvu za mlađe seniore u dvosedu na 500 metara osvojio srebrnu medalju, a ove godine na istom takmičenju i bronzano odličje. Takođe, 2017. je na Svetskom prvenstvu u četvorosedu sa našom posadom zauzeo šesto mesto.

Kao i veliki broj profesionalnih sportista i Vekić ima želju da po završetku karijere na neki način ostane u sportu. Zato je za njega naš Fakultet bio logičan izbor.

– Fantastična je stvar što je jedna visokoobrazovna ustanova shvatila sve probleme i potrebe koje aktivni sportisti imaju tokom studiranja i shodno tome svoj nastavni plan prilagodila tome. Za sve nas to je od ogromnog značaja, pa razvoj naših profesionalnih karijera ne ide na uštrb obrazovanja – konstatovao je Vekić kome je od nedavno kolega u studentskim klupama postao još jedan kajakaški reprezentativac, svetski prvak iz Moskve 2014. i dvostruki evropski šampion (2012. i 2016. godina) – Marko Novaković.

– Marko i ja smo veslali zajedno u posadi četvoroseda i na Evropskom prvenstvu smo bili deveti. Sad smo eto i kolege na Fakultetu za sport. Preneo sam mu sve svoje pozitivne utiske, a poznajući Marka ne sumnjam da će biti odličan student – rekao je Vekić kome posle uspešno položenih ispita i pauze u treningu od mesec dana predstoji naporan rad:

– Od 15. oktobra treniramo na Adi Ciganliji sa željom da evropsko i svetsko prvenstvo koji su na programu 2018. godine dočekamo potpuno spremni. U decembru je planiran odlazak negde na planinu na visinske pripreme, a od kraja januara nastavak rada u Turskoj. Svi se nadamo novim medaljama – poručio je Vekić.