U susret predstojećem Evropskom prvenstvu u rukometu kome će od 12. do 28. januara domaćin biti Hrvatska, na Fakultetu za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ održana je tribina pod nazivom „Minut do 12 za srpski rukomet“.

Tribinu je organizovao Rukometni klub Novi Beograd, a inicijator okupljanja bio je trener Makabija iz Tel Aviva, Nikola Maksimović, koji je u uvodnom izlaganju izneo poražavajuće podatke vezane za rezultate seniorskih selekcija i mlađih reprezentativnih kategorija u prethodnih 7-8 godina:

– Posebno je alarmantna situacija kod devojčica gde se od poslednjih 15 takmičenja u mlađim kategorijama nismo plasirali na osam. Šta očekivati sada kada je baza još manja? Muška kadetska reprezentacija Hrvatske ima plan i program priprema do samog takmičenja, 45 dana priprema, a naša nema okupljanja već godinu dana, ne zna se ni ko će je voditi. Ako se nešto drastično ne promeni, rezultati će nam biti još lošiji. Bez veće baze nema vraćanja na stare staze uspeha – rekao je mladi stručnjak, koji obavlja funkciju i trenera kadetske reprezentacije Izraela.

Okupljene je pozdravila i dekan Fakulteta za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“, prof. dr Ivanka Gajić:

– Žao mi je što ovoj tribini ne prisustvuju još neki ljudi, kojima je mesto ovde. Rukomet je, pored fudbala, najmasovniji sport u Srbiji, i moramo da nađemo način da mu pomognemo. Nadam se da će ova tribina biti plodonosna u tom smeru.

I prodekan za nastavu Fakulteta za sport na Novom Beogradu prof. dr Milan Mihajlović, bio je učesnik ove tribine i iz perspektive čoveka koji nije u rukometu, imao je šta da kaže:

– U složenom smo trenutku, baza je smanjena, nema dece kao pre 20 godina. Ne bi trebalo stvari gledati tragično, jer je rukomet osvojio dve velike medalje u poslednjih pet godina. Iz aspekta nekoga ko nije u rukometu, to nije tako loše. Ne zaboravite kolika je Evropa i ko sve želi da se domogne vrha – naglasio je Mihajlović.

U debati su još učestvovali Svetozar Stanković, predsednik Rukometnog saveza Beograda, Vladimir Knežić, ispred Rukometnog saveza Vojvodine, Dražen Žunac iz RK Dubrava iz Zagreba, a reč su uzimali i mnogi treneri i rukometni radnici koji su prisustvovali ovoj tribini koja je trajala više od tri sata. Zaključak iz opsežne analize je da srpski rukomet „pati zbog nedostatka sistema“.