Profesori Fakulteta za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ vrhunski su eksperti u svojim oblastima. Redovni su učesnici naučnih skupova, konferencija, panel diskusija u čitavom regionu, a sve češće i gosti u medijima gde iz stručnog ugla komentarišu razne aspekte sporta.

Tako je naša uvažena profesorka Mirjana Vuksanović gostovala na Radio Beogradu 2 u emisiji „Rečeno i prećutano“, autorke i voditeljke Dušanke Petrović. U jeku velikih sportskih takmičenja, Evropskog prvenstva za odbojkašice i Svetskog prvenstva za košarkaše, tema emisije bila je psihički faktor uspešnosti u sportu, a uvaženi psiholog prof. dr Mirjana Vuksanović diskutovala je zajedno sa Andrijom Gerićem, nekadašnjim trofejnim odbojkašem, koji je po profesiji takođe psiholog.

– Govorili smo o značaju psihičkih faktora na vrhunski sportski rezultat, kao i uticaju trenera i kapitena ekipe, ali i uticaju okoline na sportistu. U našem razgovoru posebno smo apostrofirali značaj inteligencije i pojedinih crta ličnosti kod sportista, kao što su stabilnost i optimizam, ali važnost komunikacijiskih veština i sposobnosti za timski rad – rekla je prof. dr Mirjana Vukasnović i dodala:

– Andrija Gerić je na mene ostavio izvanredan utisak. On je govorio više o praktičnom radu, jer inače on radi individualno sa sportistima. Dotakli smo se i teme nacionalnog ponosa i nacionalnog identiteta kao značajnih faktora. Svedoci smo da čitava nacija sebi pripisuje uspehe naših reprezentacija i tako se i kroz sport razvija osećanje nacionalnog ponosa. Upravo taj osećaj je i značajno motivaciono sredstvo za sportiste – konstatovala je profesorka Vuksanović.

Radio emisiju u kojoj je gostovala naša profesorka možete preslušati OVDE.