Završetak sportske karijere označio je novi početak za Stefana Branešca. Opredelio se da na studijskom programu Sportsko novinarstvo na Fakultetu za sport Univerziteta “Union – Nikola Tesla” otvori akademsko poglavlje u svom životu. I nije pogrešio.

Jedan je od najboljih studenata u svojoj generaciji. Ostao mu je još diplomski ispit da okonča osnovne studije. I prema njegovim rečima, tu se neće zaustaviti. Planira da upiše i Master studije. Kroz saradnju Fakulteta za sport i TV Arena sport stigao je i do zaposlenja je na ovoj renomiranoj sportskoj televiziji, gde radi na sajtu i uređivanju društvenih mreža.

– Sport mi je uvek bio u krvi. Bavio sam se prvo džudoom, kasnije fudbalom i američkim fudbalom. Doživeo sam povredu 2015. godine i morao sam da razmislim šta i kako dalje. Zajedno sa prijateljem sam počeo pretragu na internetu. I došli smo do Fakulteta za sport, gde smo videli da postoji studijski program Sportsko novinarstvo. Rekao mi je: „Ceo život si u sportu, što ne pokušaš“. Upisao sam se i napravio jedan od najboljih poteza u životu – rekao je u dahu Stefan Branežac.

Fakultet za sport je u svakom pogledu ispunio očekivanja Branešca. U prvi plan stavlja dva segmenta koja su karakteristična na studijskom programu Sportsko novinarstvo.

– Stručni i iskusni profesori i veoma zanimljivi predmeti. Iz moje perspektive ne postoji bolji put da se uđe u svet novinarstva. Upravo to insistiranje na praktičnom radu je nešto što izdvaja Fakultet za sport. To ne može da se dobije ni na jednom drugom fakultetu. Posle četiri godine studija, apsolutno ste spremni za rad u bilo kojoj redakciji. Posebno bih istakao doprinos profesora Tatjane Ćitić, Radivoja Petrovića i asistenta Predraga Bajića – ističe Branežac.

Znanja iz svih predmeta koje je položio koristila su Stefanu Branešcu u radu u medijima.

– Predmeti su zanimljivi, čak i oni koji nisu direktno vezani za naš poziv. Naravno, najviše „zanatskih“ stvari sam naučio iz „Teorija i tehnike novinarsta“, „Novinarstvo u štampi“, „Razvijanje istraživačkih veština u novinarstvu“. Dobili smo sjajnu bazu, a što kaže profesor Radivoje Petrović „svaki dan naučiš nešto novo u novinarstvu“.

Uporedo sa studiranjem na Fakultetu za sport, Stefan je počeo da radi. Fakultet za sport otvorio mu je brojna vrata pa iza sebe ima već nekoliko godina iskustva u medijima. Učestvovao je i u realizaciji nekoliko manifestacija u Srbiji.

Skoro tri godine sam bio saradnik Rukometnog saveza Srbije i na sajtu Balkan Handball. Na preporuku profesora sa Fakulteta dobio sam tu priliku, a moram da istaknem i da veliku zahvalnost dugujem Žiki Bogdanoviću, protparolu Rukometnog saveza Srbije i uredniku sajta Balkan Handball, koji mi je dao šansu. Mnogo sam naučio. Naročito je važno da sam posle svega dve nedelje rada dobio priliku da izveštavam sa Svetskog kadetskog prvenstva u Severnoj Makedoniji. Radio sam i u timu zaduženom za medije na finalnom turniru Svetske lige u vaterpolu u Srbiji 2019. godine. Sada sam na TV Arena sport i prezadovoljan sam. Sve se odvija baš onako kako želim. Uživam u ovom poslu.

Stefan Branežac i Žika Bogdanović, portparol Rukometnog saveza Srbije

Kombinacija teorijskog znanja i praktičnog rada je prema rečima Branešca je najbolje što je dobio na Fakultetu za sport.

– Fakultet je opravdao sva moja očekivanja. I više od toga. Najbolji primer smo moje kolege i ja. Skoro svi sa godine smo dobili angažman u ozbiljnim medijskim kućama, u pitanju su Arena, RTS… Konkretno govoreći o studijskom programu Sportsko novinarstvo iskreno mislim da je to najbolje mesto za sticanje znanja, koje je itekako primenjivo u praksi – istakao je Stefan Branežac i podsetio da su osim njega na TV Arena sport kao komentatori angažovani Dejan Karović, Ivan Miletić i David Radanović, takođe studenti našeg Fakulteta.

Zahvaljujući Fakultetu za sport, Stefan je dobio svoju šansu i koristi je na najbolji mogući način. Partneri Fakulteta su preko 80 granskih sportskih saveza, klubova, sportskih organizacija i medijskih kuća, što studentima daje veliki broj mogućnosti za stručnu praksu i kasnije zaposlenje. Pored Sportskog novinarstva budući studenti mogu da izaberu studijske programe Trener u sportu i Menadžment u sportu.

Sve zainteresovane kandidate za upis u školsku 2021/22. godinu podsećamo da do 1. maja traje predupisni rok kojim se ostvaruje popust na školarinu u iznosu od 100 evra, a onlajn prijavu možete popuniti OVDE.