Plejmejker minhenskog Bajerna i reprezentativac Srbije Stefan Jović još jedan je iz plejade poznatih i uspešnih košarkaša i košarkašica koji su izabrali da svoje visoko obrazovanje stiču na Fakultetu za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“. Jović se tako pridružio Nataši Kovačević, Novici Veličkoviću, Milanu Mačvanu, Marku Guduriću, Nikoli Rebiću, Borisu Bakiću, Nikoli Miškoviću… Jović je izabrao studijski program Trener u sportu, a njegovi razlozi zašto je izabrao baš naš fakultet su više nego jasni:

– Želim da steknem trenersku licencu i zato sam upisao Fakultet za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ – počeo je priču Jović i potao dao dodatno objašnjenje.

– Svojevremeno sam bio student niškog DIF-a, ali zbog profesionalnih obaveza nisam mogao da odgovorim zahtevima fakulteta da prisustvujem predavanjima i vežbama. U meni još nije u potpunosti sazrela odluka da li želim da budem trener, ali želim da imam tu mogućnost po završetku igračke karijere. O Fakultetu za sport na Novom Beogradu sam čuo samo pohvale, preporuke sam dobio i od nekadašnjih saigrača iz Zvezde Nikole Rebića i Marka Gudurića, kao i Milana Mačvana, koji studiraju ovde. Ne želim da zapostavim svoje obrazovanje, hoću da se usavršavam na tom polju i sjajna je stvar što Fakultet za sport ima akreditovan program koji je u potpusnosti prilagođen aktivnim sportistima. Sporazum o saradnji koji imaju potpisan sa Košarkaškim savezom Srbije i Udruženjem košarkaških trenera Srbije dodatno mi je potvrdilo da je to pravi potez za mene.

Jović se trenutno nalazi u Beogradu gde je na pripremama reprezentacije Srbije kojoj utakmicama protiv Grčke i Estonije 13. i 16. septembra predstoji nastavak kvalifikacija za Svetsko prvenstvo koje će se 2019. održati u Kini. Iako naša selekcija neće biti u kompletnom sastavu Stefan Jović uveren je da Orlovi u ova dva meča mogu da zabeleže dva trijumfa kojima bi napravili krupan korak ka plasmanu na Mundobasket.

– Nedostaje veliki broj igrača, kao uostalom i prošle godine, ali sada je mnogo lakše, jer su sa nama Nemanja Bjelica i Bogdan Bogdanović. Znamo šta nam je cilj i zato ćemo ovih nekoliko dana iskoristiti na pravi način da se dobro pripremimo. Sistem selektora Đorđevića nam je dobro poznat, sarađujemo već duže vreme, imamo kontinuitet što je veoma važno i svi se nadamo pozitivnom ishodu. Mislim da je realno da zabeležimo obe pobede – nastavlja priču Jović dodatno potvrđujući svoj optimizam:

– Prva utakmica sa Grcima na Kritu sigurno će biti veoma teška, ali svi u timu smo svesni njene važnosti. Bez obzira što nismo u kompletnom sastavu siguran sam da možemo da odigramo veoma kvalitetno. I na Evropskom prvenstvu prošlog leta nismo bili kompletni, ali smo napravili uspeh i vratili se sa srebrnim odličjem. Sada smo zreliji za jednu godinu i smatram da možemo da zabeležimo pobede koje bi nas u velikoj meri približile učešću na završnom turniru u Kini. U duelu sa Estoncima smo favoriti, ali to moramo da dokažemo i na terenu.

Kompletan pripremni period Stefan Jović odradio je sa Bajernom i po sopstvenom priznanju reprezentativne obaveze dočekuje potpuno spreman.

– Prošle sezone nisam propustio nijedan meč u sezoni. U Bajernu zaista imamo sve maksimalne uslove za rad, ali i oporavak posle velikih napora. Na pripremama ovog leta koje smo sproveli u Italiji, u šortcevima smo imali specijalan odeljak u kojima smo nosili čipove koji su u svakom trenutku očitavali potrošnju organizma. Na taj način omogućena su različita merenja, od kilometraže koja je pretrčana tokom treninga do stepena potrošnje i zamora organizma. Reč je o izuzetno moderdnoj tehnologiji sa kojom se do sada nisam susretao u karijeri i koja je od velike pomoći stručnom štabu, a samim tim i nama igračima.

Organizator igre Bajerna ne krije da pomno prati dešavanja u bivšem klubu – Crvenoj zvezdi:

– U Pioniru imamo treninge posle Zvezde, tako da sam bio u prilici da se viđam i razgovaram sa Brankom Lazićem i fizioterpeutom Miloradom Ćirićem. Zadovoljni su prelaznim rokom, ekipom koja je ofomljena i načinom na koji se radi. Rezultati u pripremnom periodu su za njih svakako ohrabrujući. Želim im da vrate trofej šampiona ABA lige na Mali Kalemegdan pa da se onda ponovo družimo u Evroligi – zaključio je Jović.