Olimpijski komitet Srbije čini sve da našim olimpijcima obezbedi sve neophodne uslove za postizanje vrhunskih rezultata, a na tom putu neće biti zapostavljeno ni njihovo obrazovanje. Upravo iz tog razloga Olimpijski komitet Srbije potpisao je sporazum o saradnji sa Fakultetom za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ kojim je predviđeno da na studijskim programima našeg Fakulteta u naredne četiri godine bude stipendirano ukupno 80 najperspektivnijih srpskih sportista i sportskih stručnjaka. Prema dogovoru koji je postignut, svake školske godine na predlog i po kriterijumima koje će odrediti Olimpijski komitet Srbije, biće stipendirano po 20 srpskih olimpijaca.

Ugovor su potpisali predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković i dekanka Fakulteta za sport prof. dr Ivanka Gajić, a kako je došlo do ideje da se realizuje ovaj sporazum Maljković je rekao:

– Kad bi neko čitao moje izjave koje sam davao kao aktivan trener, onda bi se čudio što sam ja danas ovde. Naime, trenirajući Jugoplastiku koja je prema mišljenjima mnogih bila najbolji tim svih vremena, dao sam jednu izjavu za koju sam odmah rekao da nije pedagoška i da ću zbog nje imati mnogo problema. Rekao sam da onaj sportista koji trenira sa mnom ne može da završi fakultet, što je u to vreme bilo tačno. Međutim, veoma cenim napore Fakulteta za sport koji je inicirao ovu saradnju – počeo je priču Maljković i potom dodao:

– Dok sam boravio na Zlatiboru, predsednik Saveta Fakulteta za sport Bojan Sekulić me je pozvao i rekao za ideju o donaciji i stipendijama za naše olimpijce. Ja to nikako nisam mogao da odbijem poštujući sve napore koje će fakultet napraviti u realizaciji te zamisli, počevši od onih finansijskih. Rekao sam mu da se u Beograd vraćam za par dana, a on me je kupio na taj način predloživši da odmah dođe na Zlatibor i da se oko svega dogovorimo. Seo je u kola i došao i time pokazao veliku rešenost da se ova ideja realizuje. To mnogo govori o njemu i ovoj ustanovi. Smatram da mora da postoji sinergija između profesionalnog sporta i edukacje na bilo koji način. Idealna je stvar da naši sportisti i šampioni dolaze ovde i da stiču diplome, ne da im se poklanjaju ocene već da im se omoguće adekvatni uslovi studiranja, prilagođeni njihovim sportskim obavezama. Ovo je fantsatična ideja, ponosan sam što sam ovde i što je potpisan ovaj sporazum sa Fakultetom za sport – konstatovao je Maljković.

Prof. dr Ivanka Gajić, dekanka Fakulteta za sport je istakla da je ovim ugovorom dodatno osnažena i učvršćena saradanja sa Olimpijskim komitetom koja je uspostavljena još 2013. godine:

– Čast nam je što smo potpisali sporazum koji je od izuzetnog značaja za srpski sport. Veliko nam je zadovoljstvo što su sa nama danas bili brojni predstavnici granskih sportskih saveza, članovi srpske olimpijske porodice koji su svojim prisustvom dali dodatni podstrek i ukazali na važnost obrazovanja vrhunskih sportista. Pod našim sloganom „Znanje za medalje“, iako smo privatna visokoobrazovna ustanova, do sada smo stipendirli više od 40 srpskih perspektivnih i vrhunskih sportista i afirmisanih sportskih stručnjaka. Ulaganjem u obrazovanje vrhunskih sportista težimo da doprinesemo razvoju društva koje se bazira na znanju, a uvereni smo da je to najefikasniji put koji će nas dovesti do novih odličja i uspeha na sportskim borilištima. Ono što posebno želim da naglasim je da mi ovim sporazumom ne dajemo samo stipendije našim sportistima, već i specifičan program studija koji će im omogućiti da se neometano bave svojim sportskim obavezama, ali i da uporedo stiču preko potrebno obrazovanje i na to smo veoma ponosni – rekla je dekanka Gajić.

Fakultet za sport za veoma kratko vreme postao je partner od poverenja za više od 80 nacionalnih granskih sportskih saveza i vrhunskih sportskih klubova. Organizovao je veliki broj naučnih konferencija i stručnih skupova, a svoje delovanje proširio je i u inostranstvu kroz aktivnosti Evropske platforme za sportske inovacije (EPSI), kao jedina članica iz regiona, i tako Srbiji otvorio vrata Evropske kuće sporta.