Studenti Fakulteta za sport Univerziteta „Union- Nikola Tesla“ posetili su izložbu „Put pravih vrednosti“ koju je u Galeriji Srpske akademije nauke i umetnosti organizovao Olimpijski komitet Srbije.

Tako je nastavljena sjajna saradnja našeg fakulteta i OKS koja traje više od osam godina. Studente je sačekao vodič, koji ih je upoznao sa svim celinama. Bila je ovo sjajna prilika za buduće sportske novinare, trenere u sportu i menadžere u sportu da se upoznaju ssa istorijom olimpizma u Srbiji.

Koncept izložbe podrazumeva tri usklađene celine od kojih svaku čine tekstualni, ilustrativni i digitalni elementi.

Prva celina posvećena je idejama olimpizma, koje datiraju iz vremena Pjera de Kubertena, ličnosti koja je oživela duh Antičkih igara. Kratka priča o njihovom nastanku bio je uvod u izložbu, koja se nastavlja kroz zanimljive priče o počecima Modernih Olimpijskih igara 1896. godine i olimpijskim simbolima.

Sadržaj druge celine predstavlja hronologiju učešća naših olimpijaca na Letnjim Olimpijskim igrama, od 1912. do 2016. godine, sa podacima o samim Igrama, društvenim okolnostima koje su ih pratile, i članovima naših delegacija, kao i manje poznate zanimljivosti u vezi s Igrama. Posetiocima je omogućeno da vide najznačajnije eksponate iz fundusa Olimpijskog muzeja, od osnivanja Srpskog olimpijskog kluba 1910. godine, preko prvog učešća Srbije na V Olimpijskim igrama u Stokholmu, prve osvojene medalje u Parizu 1924. godine, do poslednjih uspeha naših sportista na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

Treća celina izložbe obuhvata arhitektonsko nasleđe beogradskih sportskih terena i objekata, nastalih u rasponu od dva veka (XIX i XX), a u kontekstu celokupne istorije i arhitekture Beograda u tom periodu.

Pored olimpijskih medalja, plaketa, originalnih fotografija i uniformi sa Igara u multimedijalnom delu izložbe, naši studenti su mogli da vide nezaboravne momente sa Olimpijskih igara i retke arhivske snimke. Poseban segment posvećen je olimpijskom plamenu kao simbolu mira i olimpijskim baljkama koje su virtuelno prikazane uz zanimljive fotografije i informacije i o načinu na koji je plamen prenošen od drevne Olimpije do zemlje domaćina Igara.

Studenti koji su ljubitelji filma imali su priliku da pogledaju dva dokumentarca “General Svetomir Đukić” o osnivaču Olimpijskog komiteta Srbije” i “Granica snova” o kandidaturi Beograda za organizaciju OI 1992. godine.