Nastavlja se sjajna saradnja Fakulteta za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ i Olimpijskog komiteta Srbije. Studenti našeg fakulteta imaće priliku da organizovano u petak 21. maja у 12 časova posete izložbu „Put pravih vrednosti“ u Galeriji Srpske akademija nauke i umetnosti. Svi zainteresovani studenti treba da se prijave na email adresu sanja.krsmanovic@fzs.edu.rs.

Izložba u organizaciji Olimpijskog komiteta Srbije – Olimpijskog muzeja i Srpske akademije nauka i umetnosti govori o istoriji olimpizma u našoj zemlji. Trajaće do 30. maja.

Postavka „Put pravih vrednosti” ima za cilj da upozna javnost sa istorijatom i kontinuitetom olimpijskog pokreta, kao i njegovim značajem u našoj sredini od Kraljevine Srbije do danas, sa osvrtom na društveni kontekst i prilike u zemlji.

Koncept izložbe podrazumeva tri usklađene celine od kojih svaku čine tekstualni, ilustrativni i digitalni elementi.

Prva celina posvećena je idejama olimpizma, koje datiraju iz vremena Pjera de Kubertena, ličnosti koja je oživela duh Antičkih igara. Kratka priča o njihovom nastanku biće uvod u izložbu, koja se nastavlja kroz zanimljive priče o počecima Modernih Olimpijskih igara 1896. godine i olimpijskim simbolima.

Sadržaj druge celine predstavlja hronologiju učešća naših olimpijaca na Letnjim Olimpijskim igrama, od 1912. do 2016. godine, sa podacima o samim Igrama, društvenim okolnostima koje su ih pratile, i članovima naših delegacija, kao i manje poznate zanimljivosti u vezi s Igrama. Posetiocima je omogućeno da vide najznačajnije eksponate iz fundusa Olimpijskog muzeja, od osnivanja Srpskog olimpijskog kluba 1910. godine, preko prvog učešća Srbije na V Olimpijskim igrama u Stokholmu, prve osvojene medalje u Parizu 1924. godine, do poslednjih uspeha naših sportista na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

Treća celina izložbe obuhvata arhitektonsko nasleđe beogradskih sportskih terena i objekata, nastalih u rasponu od dva veka (XIX i XX), a u kontekstu celokupne istorije i arhitekture Beograda u tom periodu.

Pored olimpijskih medalja, plaketa, originalnih fotografija i uniformi sa Igara u multimedijalnom delu izložbe, naši studenti moći će da vide nezaboravne momente sa Olimpijskih igara i retke arhivske snimke. Poseban segment posvećen je olimpijskom plamenu kao simbolu mira i olimpijskim baljkama koje su virtuelno prikazane uz zanimljive fotografije i informacije i o načinu na koji je plamen prenošen od drevne Olimpije do zemlje domaćina Igara.

Studenti koji su ljubitelji filma imaće priliku da pogledaju dva dokumentarca “General Svetomir Đukić” o osnivaču Olimpijskog komiteta Srbije” i “Granica snova” o kandidaturi Beograda za organizaciju OI 1992.

Fakultet za sport i Olimpijski komitet Srbije ozvaničili su saradnju još 2013. godine, a 2018. potpisan je sporazum, kojim je predviđeno da na studijskim programima našeg Fakulteta tokom četiri godine bude stipendirano ukupno 80 najperspektivnijih sportista i stručnjaka. Prema dogovoru svake školske godine na predlog i po kriterijumima OKS stipendira se 20 olimpijaca.