Beograd, 02. 03. 2017.

poseta-arene2

Studenti prve godine Fakulteta za sport imali su priliku da posete Kombank Arenu uoči 34. Evropskog atletskog prvenstva u dvorani sa predmetnim nastavnikom doc. dr Tatjanom Ćitić, u okviru nastave na predmetu Osnovi novinarstva. Prvo Evropsko prvenstvo u atletici u dvorani održano je u Beču 1970. godine. Takmičenje se do 1990. godine održavalo svake godine, kada se prešlo na svaku drugu godinu. Sa 1.000 učesnika, 50 zemalja, 26 disciplina, 7.000 stranih gostiju, 36.0000 gledalaca i 400 volontera ovo prvenstvo predstavlja, u organizacijskom i tehnološkom smislu, najzahtevniji projekat ne samo u Srbiji, već i u regionu.

poseta-arene1

Poznato je da atletska prvenstva važe za televizijski najkomplikovanija za praćenje zato što se moraju paralelno pratiti 4, 5, a nekada čak i 6 disciplina. Da bismo mi na malim ekranima videli najinteresantnije detalje, kako ne bismo propustili nove rekorde i šampione, pobrinuće se Veselin Grozdanić, specijalista za režiju programa uživo RTS-a koji će režirati program prvenstva od 3. do 5. marta. U TV Beograd radi od 1976. godine, a za to vreme uradio je više od 5000 direktnih prenosa i studijskih programa uživo. Pored prenosa najvećih sportskih događaja, bio je i reditelj prenosa sahrane patrijarha Pavla, vojnih parada i najznačajnijih političkih događaja održanih u Beogradu. Gospodin Grozdanić je bio naš vodič kroz Arenu i pokazao nam njenu impresivnu transformaciju i televizijsku pripremu.

– Najvažnije nam je da zadovoljimo evropske standarde, kao i standarde koje atletika ima sama po sebi. Na prvenstvu se direktno prenose trke, posebno sprinterske, a u pauzama imamo važan zadatak da pokrijemo sve što je interesantno u ostalim disciplinama. To je posebno teško ako se ima u vidu da će se održati ukupno 52 trke – rekao je Grozdanić.

poseta-arene3

Prenos će se vršiti uz pomoć 7 reportažnih kola. Kola jedan će prenositi samo trke, kola dva troksok i  skok u dalj, kola tri bacanje kugle, kola četiri skok u vis, kola pet skok sa motkom. Svaka od ovih kola imaće svoje nezavisne prenose, a njihove finalne proizvode i programe  integrisaće kola broj šest za međunarodni fid (multifeed).  U tim kolima se vrši selekcija, koja podrazumeva da se moraju ispratiti svi rekordi, šampioni uz istovremeno davanje prioriteta trkama koje imaju lajv (live) opciju. Sve što se ne bude videlo zbog prenosa uživo, biće reemitovano posle nekoliko minuta pomoću magnetoskopa. Sedma reportažna kola će raditi integraciju signala za RTS-ovu mrežu. Za snimanje i produkciju ovog programa biće upotrebljeno 50 kamera, a tim će činiti 250 ljudi. Studenti Fakulteta za sport imali su priliku da “zavire” u unutrašnjost ovih kola i vide gde nastaje ono što mi vidimo na malim ekranima.

Ovom prilikom se zahvaljujemo gospodinu Grozdaniću na interesantnoj turi kroz Arenu i slikovitom opisu onoga što se događa iza kamere.