Beograd, 23. 05. 2017.

Studenti prve godine novinarstva na Fakultetu za sport su, u okviru nastave na predmetu Osnove novinarstva, predmetnog nastavnika prof. dr Tatjane Ćitić, imali priliku da posete redakcije Sportskog žurnala i Sport kluba. Cilj posete je da se studentima pruži prilika da se upoznaju sa načinom na koji funkcioniše jedan štampani i jedan elektornski medij, kao i da spoznaju koje su sličnosti i razlike u radu ovih ustanova.

U Sport Klubu, domaćin studentima bio je komentator Ilija Kovačić od koga su imali priliku da čuju interesantne anegdote u vezi sa komentatorskim poslom i da dobiju uvid u izazove koji ih čekaju ukoliko se odluče za ovu vrstu novinarskog posla.

– Kada prenosite neku utakmicu, neophodno je da se dobro pripremite. Nije dovoljno da se spremate nekoliko sati pre utakmice jer je za ovaj posao priprema svakodnevna i morate svaki dan da pratite svoj sektor. Kada sam ja počinjao devedesetih, bilo je vrlo teško doći do informacija. Svaka informacija je bila zlata vredna. Danas, kada postoji obilje informacija, glavni kvalitet treba da bude umeće selektovanja važnih činjenica. Kada se odlučite da pratite jedan sport, morate odlično da poznajete taj sport, pravila igre, aktuelnosti, da znate igrače,… Komentator ne sme samo da opisuje ono što vidi na terenu, nego mora da bude i svojevrstan analitičar događaja – rekao je Kovačić.

Dok je vodio studente kroz studio, Kovačić je posebno naglasio distinkciju između kanala i televizije.

– Sport Klub je još uvek kanal jer 95% programa koji emitujemo nije naša produkcija. Televizije prave svoje produkcije, a mi uglavnom otkupljujemo prava prenosa. Od naše produkcije, pravimo emisije i dnevne vesti – objasnio je Kovačić.

Za one koji su vičniji pisanju, naročito je bila interesantna poseta Sportskom žurnalu, jedinom specijalizovanom dnevnom listu u Srbiji. Savete za karijeru u novinarstvu studenti su dobili od glavnog i odgovornog urednika ovog lista, Predraga Sarića.

– Izabrali ste sjajnu profesiju pogotovo ukoliko niste ranoranioci. Ovo je vrlo dinamičan posao sa fleksibilnim radnim vremenom. Nijedan urednik vas neće terati da dolazite i sedite u redakciji od 9 do 5. Zapravo ste mnogo korisniji ukoliko sedite u kafiću u kome se nalazi 5 košarkaša i sa njima ostvarujete kontakt. Kontakti su krucijalni u ovom poslu, a sa njima i poverenje. Vrlo je važno da ispoštujete sagovornika i da, u situacijama kada vas izvor zamoli da neke informacije ne objavite, to i ispoštujete. Na taj način ćete obezbediti da vam taj igrač, trener ili funkcioner u budućnosti uvek izađe u susret – rekao je Sarić.

Razvoj tehnologije doneo je promene kako u brzini i načinu objavljivanja vesti, tako i u obimu posla koji je na novinarima da obave.

– Uvek morate da idete u korak sa vremenom i da pratite sve tehnološke inovacije i trendove jer je to ono što će napraviti razliku u odnosu na druge. Danas nije dovoljno da novinar napiše tekst. On mora da zna i da fotografiše, i da snima i da montira. Novinar je danas „one man show“ – slikovito je objasnio Predrag.