Školski dan na 65. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, manifestaciji koja se ove nedelje prvi put održava posle 2019. godine, pod sloganom „Povratak napisanih”, studenti sportskog novinarstva Fakulteta za sport su iskoristili za kolektivnu posetu. Najbrojniji su bili studenti prve godine, predvođeni prof. dr Vesnom Milenković, koji su tog dana nastavu iz školskih klupa zamenili edukativnim segmentom na Sajmu.

Istog dana predstavljena je knjiga „Biti četvrti: šampioni bez olimpijske medalje”, izdanje Fakulteta za sport, kroz neformalno druženje na štandu „Infinity Lighthouse” (Hala 4), gde se može i nabaviti, a o kojoj su prisutnim studentima i drugim posetiocima govorili oni koji su učestvovali u realizaciji ovog zahtevnog projekta. Na taj način je i naš fakultet postao deo ove eminentne manifestacije.

Predrag Bajić, asistent na Fakultetu za sport i idejni tvorac ove knjige, prvi se obratio prisutnima i govorio o lepim trenucima i izazovima koje je imao sa saradnicima, kao i o brojnim anegdotama, od kojih se deo nalazi i između korica. Potom su se obratili i drugi akteri koji su učestvovali u realizaciji ove knjige – Uroš Selenić, sadašnji asistent na našem fakultetu, kao i aktuelni studenti Aleksa Janković, Filip Ljubisavljević i Dušan Krstić, koji su, takođe, odgovarali na pitanja prisutnih i potpisivali knjige.

Pored pomenute petorke, angažovani na realizaciji knjige su bili i sledeći studenti sportskog novinarstva: Elena Deleva, Đorđe Samoilović, Dušan Fatić, Stefan Stanković, Aleksandar Stajkovac, Ognjen Borjanović, Aleksandar Filipović, Anđelija Ratić, Miloš Dragović, David Radanović, Miloš Petrović, Sara Đorđević, Aleksandar Brežanin, Boško Petrović, Ana Ratković, Nemanja Andrić, Ivan Miletić, Stefan Branežac, Vukić Stojanović i Atanasije Nikolić. Urednik je prof. dr Radivoje Petrović, a recenzenti su prof. dr Zoran Jevtović, prof. dr Vladimir Koprivica i prof. dr Zoran Aracki. Knjiga je posvećena prof. dr Ivanki Gajić, dekanu i osnivaču Fakulteta za sport.

Pored podsećanja na trenutke kada su bili četvrti, između korica se mogu naći i mnoge druge zanimljivosti iz života sagovornika, njihova sećanja na sportske karijere i razmišljanja, kao i brojne fotografije i segmenti novinskih izveštaja iz dana kada su stigli do četvrtog mesta. Posle osvrta na sve sportiste kojima je to najveći uspeh na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama, na impresivnom spisku sagovornika su se našla 22 imena.

Intervjuisani su strelci Zorana Arunović i Srećko Pejović, rukometaši Dragan Škrbić, Dejan Perić, Nedeljko Jovanović i Nenad Peruničić, njihove koleginice Dragana Pešić Belojević, Svetlana Vujčić i Nataša Kolega, atletičari Dragutin Topić i Slobodanka Čolović Maričić, fudbaleri Dragan Pantelić, Zlatko Vujović, Nikica Klinčarski i Miloš Šestić, vaterpolista Boris Čukvas, košarkašice Tine Krajišnik i Maja Škorić, rvač Ištvan Semeredi, kao i paraolimpijci – atletičari Željko Čeliković i Franciska Ševarac i Milan Živić iz sedeće odbojke.

Takođe, kroz impresije još šestoro istaknutih sportskih ličnosti, koji su tokom karijere stigli i do medalje na Olimpijskim ili Paraolimpijskim igrama, pored četvrtog mesta, dobijen je pogled na ovaj fenomen sa druge strane. Sagovornici u tom segmentu su Borislava Perić Ranković, Mirko Nišović, Mirjana Đurica Vermezović, Radomir Rakonjac, Tomislav Ivković i Damir Mikec.