Studenti prve godine studijskog programa Sportsko novinarstvo Fakulteta za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ su u okviru predavanja o medijima i društvu iz predmeta Komunikologija, sa prof. dr Tatjanom Ćitić i prof. dr Biljanom Vitković, posetili jedno od najstarijih udruženja novinara u svetu – Udruženje novinara Srbije.

Tokom susreta sa predsednikom udruženja  Živojinom Rakočevićem, generalnim sekretarom Ninom Brajovićem i Draganom Bjelicom, šeficom obrazovnog centra, budući sportski novinari su čuli korisne informacije o novinarskom pozivu, značaju novinarske misije u društvu, kao i o svojim pravima. Sa domaćinima su razmenili mišljenja o aktuelnim temama iz oblasti sportskog novinarstva, kvalitetu izveštavanja i uticaja novih tehnologija na rad savremenih novinara.

Govoreći o značaju negovanja dijaloga i novinarskim slobodama Živojin Rakočevć, predsednik UNS-a je rekao budućim novinarima:

„Udruženje je institucija zadužena da brani vaša prava. Svako od vas pojedinačno može u udruženju pronaći svoju slobodu. To znači da mi ovde različito mislimo i gajimo dijalog kao osnovni princip našeg rada. Tu vas vidim kao slobodne ličnosti koje deluju u okviru neke institucije“.

Naglasio je, i njihovu važnost u društvu rečima koje će sigurno zapamtiti, „doći će u vašem životu sekund kada će od svakog od vas pojedinačno zavisiti sudbina profesije, kulture, duha, sporta.“

Tokom diskusije studenti su pokazali znanje iz oblasti za čije školovanje su se opredelili, ali  i visok stepen opšte informisanosti i interesovanje za druge društvene teme. Jedan od zaključaka tokom ovog susreta je da se novinarstvo suočava sa izazovima, koji su vidljivi i u sportskom novinarstvu.

Studenti su i sami konstatovali nedostatke savremenog sportskog novinarstva, kao što su prepisivanje, izostanak kreativnosti i novinarsku opredeljenost, odnosno subjektivnost u izveštavanju.