Iza fudbalskih selekcija Srbije je uspešna jesen – seniori su se plasirali u viši rang u Ligi nacija i obezbedila najmanje plej-of za Evropsko prvenstvo 2020. godine, dok je mlada reprezentacija uspešno završila kvalifikacije za kontinentalni šampionat u Italiji i San Marinu, koji će biti održan sredinom 2019. Zbog toga velikog razloga za zadovoljstvo ima generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije Jovan Šurbatović, koji je na Sajmu sporta u Beogradu bio gost otvorenog studija Fakulteta za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“, institucije u kojoj kao profesor uči mlade generacije na predmetu Menadžment u sportu.

– Apsolutno smo zadovoljni jer smo ispunili sve ciljeve koje smo zacrtali. Rezultatski smo bili uspešni, osvojili smo prvo mesto u grupi Lige nacija, što nam je bio jedan od ciljeva, ali ne baš po svaku cenu. Važno nam je bilo da kroz to takmičenje iskristališemo jednu novu generaciju fudbalera, na kojima ćemo da temeljimo budućnost. Mislim da je stručni štab na čelu sa Mladenom Krstajićem odradio svoj posao, afirmisali smo mnogo novih, mladih igrača i smatram da ne bi trebalo da brinemo za budućnost. Već imamo stvoren tim koji će biti kadar da se suprostavi rivalima u kvalifikacionoj grupi. Nama je sada prioritet da odemo na Evropsko prvenstvo, poslednji put smo učestvovali pre skoro 20 godina – rekao je Šurbatović.

On se osvrnuo i na letos održan turnir u Rusiji.

– Pre svega, posle dugog odsustva sa velikih takmičenja, plasirali smo se na Svetsko prvenstvo, a ostaje žal što nismo prošli grupnu fazu takmičenja. Šanse smo imali, ali trebamo da budemo i realni i da sagledamo gde je naše mesto u svetskom fudbalu. Mi smo u grupu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo ušli kao četvrti po rangiranju FIFA, pa smo završili na prvom mestu. Takođe, četvrti smo bili u šeširu za završni turnir, a stigli smo do trećeg mesta. Mislim da su ponekad očekivanja javnosti nerealna, ali imamo budućnost jer smo talentovana nacija.

A, kada je reč o budućnosti, mlada reprezentacija na čelu sa selektorom Goranom Đorovićem već je saznala rivale na EP sledeće godine. Žreb ih je smestio u grupu sa Nemačkom, Danskom i Austrijom.

– Mislim da smo dobro prošli na žrebu. Dobili smo grupu koja nije toliko teška kao ostale, ali uvek treba imati na umu da su svi rivali jaki na završnom turniru. Najbitnije je da smo samouvereni, imamo fantastičnu generaciju fudbalera i postoji realna šansa da budemo u samoj završnici tog takmičenja. Dobra je okolnost što pet, šest igrača koji su već u A selekciji još uvek imaju pravo da nastupaju za mladu reprezentaciju. Uzimajući u obzir taj podatak, imaće dobru šansu da u junu sledeće godine osvoje sam vrh Evrope.

Na ove uspehe se nadovezala i zvanična potvrda kandidature naše zemlje, zajedno sa Grčkom, Rumunijom i Bugarskom, za Evropsko prvenstvo 2028. i Svetsko prvenstvo 2030. godine.

– Održan je sastanak u Vladi Srbije na nivou ministara. Odmah zatim je organizovan sastanak sa predstavnicima četiri nacionalna saveza. Dogovorili smo se da u prvom momentu ne izlazimo sa detaljima, već su zajedničkim saopštenjem informacije plasirane u javnost. Pred nama je puno posla, u Fudbalskom savezu Srbije smo sa oduševljenjem dočekali tu vest. Prilika je i da izgradimo nove, multifunkcionalne stadione i ono što je najvažnije, to ne bi bio trošak već investicija. Poznato je da Svetsko prvenstvo u fudbalu predstavlja jedan od najvećih i najkomercijalnijih sportskih događaja. Dobićemo stadione, infrastrukturu na nivou cele zemlje koja će podići privredu i ostvariće se finansijska dobit, što će pokriti sve troškove. Mislim da je sjajna prilika, ali kolike su nam šanse u ovom trenutku, još je rano da se daju takve prognoze.

Već duže vreme je aktuelna priča o izgradnji nacionalnog stadiona. Generalni sekretar FSS je uveren u uspešnu realizaciju ovog velikog projekta.

– Već se dosta dugo radi na izgradnji nacionalnog stadiona. Mi smo sada u početnoj fazi, ali uveravam vas da se svakodnevno odvijaju aktivnosti na pripremi lokacije. U naredne četiri godine mi ćemo imati novi nacionalni stadion, koji će biti najlepši i najveći u ovom delu Evrope – naglasio je Šurbatović.

Pored obaveza u fudbalu, naš sagovornik sagledava sport i sa druge strane, u prenošenju znanja i razgovorima sa studentima Fakulteta za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“.

– Znanje je danas najvredniji resurs. Obrazovanje studenata, a posebno sportista i upućivanje na akademske studije je nešto što bi trebalo da bude prioritet za sve sportske organizacije. Dobili smo detaljna istraživanja koja je radila UEFA i u kojima je konstatovano da u fudbalu postoji ozbiljan problem, a to je kako da bivše fudbalere integrišemo u društvo i da na taj način nastave sa nekim drugim zanimanjima. Mislim da je to veliki izazov za sve nas. Fudbalski savez Srbije, kao organizacija, mora stalno da ukazuje na taj problem i kontinuirano da radi na podizanju svesti. Fudbaleri, treneri i drugi fudbalski radnici moraju da rade na sebi. Potrebno je da se obrazuju paralelno sa svojim karijerama, kako bi bili spremni da nastave drugi život – zaključio je Šurbatović.

Stefan Branežac