Tokom sajma sporta koji je održan u periodu od 27. do 29. novembra, Fakultet za sport imao je priliku da ugosti veliki broj naših proslavljenih sportista, studenata Fakulteta za sport. 
Andrija Đuričić, rukometaš RK Partizan, student prve godine menadžmenta u sportu, posetio je naš štand zajedno sa svojim saigračima iz kluba. Andrija je, i pored svakodnevnih, napornih treninga, odlučio da se posveti studiranju, smatrajući da je u savremenom sportu, neophodno steći i fakultetsko obrazovanje. S obzirom na njegovu želju da nakon profesionalne karijere ostane u svetu sporta, odlučio je da je smer menadžment u sportu idealan za ostvarivanje njegovih budućih planova.

Štand Fakulteta za sport posetili su i i naš triatlonac Ognjen Stojanović , student četvrte godine našeg Fakulteta, na smeru trener u sportu, kao i vaterpolista VK Partizan, Marko Manojlović, student prve godine menadžementa u sportu.

POSETA KOŠARKAŠA CRVENE ZVEZDE NIKOLE REBIĆA I MARKA GUDURIĆA

Dan nakon velike pobede nad Košarkaškim klubom Real Madrid,  naš štand su posetili i košarkaši Crvene zvezde, studenti  Fakulteta za sport, Nikola Rebić i Marko Gudurić.  Nikola je, i pored brojnih obaveza u košarkaškom klubu Crvena zvezda, uspešno završio prvu godinu studija i trenutno je na drugoj godini smera menadžment u sportu, dok se Marko opredelio za smer trener u sportu, s obzirom da bi želeo da se, nakon igračke karijere, posveti trenerskom pozivu.  Nikola i Marko su, tokom posete našem štandu,  govorili i o utakmici sa Real Madridom, ali  i o narednim utakmicama i izazovima koji ih očekuju. 

NIKOLA RAĐEN U POSETI ŠTANDU FAKULTETA ZA SPORT

Nikola Rađen, naš proslavljeni vaterpolista, nakon veoma stresne godine i suspenzije, odnosno zabrane bavljenja vaterpolom četiri godine, odlučio je da ne gubi vreme, već da se posveti studiranju i trenutno je student prve godine Fakulteta za sport, na smeru trener u sportu. S obzirom na veliko igračko iskustvo i veoma uspešnu profesionalnu karijeru, Nikola smatra da mu je potrebno i fakultetsko obrazovanje, kako bi spajanjem teorije i prakse, spoznao sve tajne trenerskog poziva. Nikolina želja da se u budućnosti bavi trenerskim poslom proistekla je iz činjenice da je kao profesionalni vaterpolista imao priliku da se u potpunosti upozna sa načinom razmišljanja i funkcionisanja jednog profesionalnog vaterpoliste, pa samim tim smatra da bi, jednog dana, znao na koji način da se postavi u različitim, pozitivnim, ali i problematičnim situacijama koje profesionalni sport neizbežno donosi.  Ovom prilikom Nikola je pozvao sve mlade da što više ulažu u svoje obrazovanje, jer je obrazovanje jedna od najdragocenijih stvari koje možemo imati.

ODBOJKAŠICA VIZURE LJILJANA RANKOVIĆ U POSETI ŠTANDU NAŠEG FAKULTETA

Štand Fakulteta za sport posetila je i naša poznata odbojkašica, kapiten ženskog odbojkaškog kluba Vizura. Ljiljana je nedavno upisala naš fakultet, kako bi nakon profesionalne karijere mogla da se bavi trenerskim pozivom.  Nakon brojnih povreda koje su pretile da je udalje od odbojkaških terena, Ljiljana se posvetila odbojci još jača, ali se istovremeno posvetila i obrazovanju, kako bi jednog dana ostvarila svoj san da postane odbojkaški trener. 

Tokom sajma sporta veliki broj posetilaca pokazao je interesovanje za naše studijske programe, bilo da su u pitanju osnovne ili master studije.  Štand fakulteta su posetili i studenti fakulteta, koji su želeli da se upoznaju sa poznatim sportistima, studentima našeg fakulteta. U razgovoru sa posetiocima, imali smo priliku da saznamo na koji način Fakultet za sport može još više da unapredi svoje studijske programe i u potpunosti da odgovori na potrebe sadašnjih, ali i budućih  studenata.  Samim tim ispunjen je jedan od osnovnih ciljeva našeg fakulteta – prepoznavanje potreba sadašnjih i potencijalnih studenata fakulteta, i pravovremeno i uspešno odgovaranje na te potrebe, kako bi naši studenti imali najbolje moguće uslove tokom studiranja. 

ODRŽAN OKRUGLI STO NA TEMU ”ZNAČAJ I ULOGA GOLMANA U RUKOMETNOM TIMU”

Drugog dana sajma sporta, ispred Fakulteta za sport, organizovan je Okrugli sto na temu „Značaj i uloga golmana u rukometnom timu“, na kome su učestvovali  najrelevatniji sagovornici na ovu temu, četiri nekadašnja vrhunska rukometna golmana, Abas Arsanaglić, Dragica Đurić, Mirko Bašić I Dejan Perić.

Abas Arsanaglić , legendarni rukometni golman, a zatim i trener istakao je da u našem regionu više nema golmana velikog formata kao što je to nekada bio slučaj.  Informacione tehnologije i  internet doveli su do toga da treneri prepisuju postojeće tehnike za rad sa rukometnim golmanima bez prave kontrole nad igračima. Prema Arsanagliću rukometni golmani iz regiona odstupili su od jugoslovenske škole branjenja, koja je po mnogima zajedno sa skandinavskom školom, najbolja evropska škola branjenja. Abas smatra i da golmani ne smeju biti egocentrični, moraju da podnesu konkurenciju i moraju biti svestrani.

Prema Mirko Bašiću, legendarnom hrvatskom golmanu, u Hrvatskoj su se vezali za jednog rukometnog golmana, Mirka Alilovića, za koga smatra da nije golman svetskog kalibra, navodeći primer poslednjeg Evropskog prvenstva u rukometu, kada je Hrvatska do 57. minuta igre imala četiri odbrane, dok je golman Francuske imao petnaest odbrana, da bi na kraju Francuska slavila sa 27 prema 25.

Dragan Perić, naš proslavljeni golman i aktuelni selektor rukometne reprezentacije Srbije, istakao je da je gol sveto mesto i da je u poslu golmana najbitniji kvalitet u kontinuitetu.  Golman mora da bude izuzetno spreman, i fizički i psihički, pa se sa golmanima radi individualno. Rukometni golmani moraju da vladaju svim tehnikama i da sa svih pozicija reaguju ispravno i blagovremeno.

Dragica Đurić, koja je proglašena za najboljeg rukometnog golmana na svetu 1988. godine, a koja je trenutno angažovana kao trener golmana u stručnom štabu ženske rukometne reprezentacije Srbije, istakla je da je psihološka priprema golmana izuzetno bitna, pa samim tim, ženska rukometna reprezentacija Srbije ima pomoć psihologa.  U ženskom rukometu trenutno dominira Norveška reprezentacija i skandinavska škola rukometa. Jedan od razloga ove dominacije, kako je istakla Dragica Đurić, je odlična saradnja golmana sa odbranom.

Svi učesnici okruglog stola složili su se da treneri moraju samostalno da odlučuju koji golman će biti deo tima, i da je neophodno da se golmani stalno edukuju kako bi se održala i nastavila Jugoslovenska škola branjenja.