Ona je profesionalna bokserka, uspešan student i još jedan neoboriv dokaz da aktivni sportisti ne moraju da biraju između profesionalne karijere i obrazovanja, već da fakultet i sport može i treba da ide ruku pod ruku. Nina Stojanović Radovanović već četiri godine je u profi vodama, trostruka je svetska šampionka u verzijama WBF, WBIF i GBU u super muva kategoriji do 52 kilograma, a na našem Fakultetu je na četvrtoj godini studijskog programa Trener u sportu.

– Profesionalnim boksom se bavim pune četiri godine, a pre toga sam bila reprezentativac Srbije u boksu i kik-boksu. Osvajala sam brojne medalje na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima, a trenutno sam i državni prvak u kategoriji do 54 kilograma – počinje priču Nina.

U karijeri profesionalne bokserke imala je ukupno 13 borbi, slavila je u 12 mečeva, a poslednji put početkom januara:

Bila je to borba za rejting u Novom Pazaru protiv domaće takmičarke i savladala sam je u šest rundi. Organizacija je bila sjajna, direktan prenos na TV Sport klub, a domaćini su se zaista potrudili da od toga naprave pravi spektakl i izvanrednu promociju boksa.

Nini uskoro predstoji novo veliko iskušenje, borba za WBC internacionalnu titulu:

Na vreme sam počela sa pripremama, a do tog meča ima još dva i po meseca. U borbi za još jedan pojas protivnica će mi biti Eva Voraberger, meč je planiran u 10 rundi. Evu sam već jednom pobedila 2015. godine i tada sam joj preotela titule svetske šampionke, a sada je došlo vreme za revanš. Mislim da sam dosta napredovala, pa se nadam da će ovog puta biti mnogo bolji boks i da ću ponovo zabeležiti pobedu.

I pored brojnih obaveza i napornih treninga Nina ne zapostavlja studije i o uslovima na Fakultetu za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ ima samo reči hvale:

– Konačno postoji obrazovna institucija koja predviđa program i poseban tretman za aktivne sportiste. Pre nego što sam se prebacila na Fakultet za sport, bila sam student Pravnog fakulteta u Beogradu. Međutim, zbog prevelikog angažovanja oko predistpitnih obaveza nisam mogla da uskladim sport i studiranje, pa sam na određeno vreme morala da napravim izbor. Međutim dogodila mi se sjajna stvar, a to je poznanstvo sa jednim od profesora sa Fakulteta za sport na Novom Beogradu prilikom priprema za jednu moju borbu. On mi je predložio da se upišem na ovaj fakultet. To je bio pravi izbor, jer sam konačno naišla na ono što je potrebno meni kao sportisti i budućem treneru, a to je sticanje obrazovanja i šansa da se uporedo profesionalno bavim sportom.

Nina ne krije i da znanje koje stiče na našem Fakultetu u velikoj meri primenjuje u trenažnom procesu:

– Želim da istaknem da je nauka u sportu neizostavna, jer bez nje napredak nije moguće ostvariti. Mnogo mi znači što kroz treninge za mečeve uključujem sopstveno znanje i što sam sada tokom priprema praktično saradnik sa mojim trenerima i u tom stručnom delu. Uspevam sama da prepoznam određene nedostatke i uvek im sugerišem da poradimo na nekim detaljima kako bismo skratili put do rezultata. Mislim da je velika stvar kada sa trenerima imate takav odnos, jer se u velikoj meri olakšava posao. Trener je velika podrška, ali često sami sebi moramo i možemo najviše da pomognemo. Ranije sam odlazila na treninge i kada sam bila veoma umorna, nezadovoljna i realno predisponirana za povredu. Sa znanjem koje imam sada to odmah nagovestim treneru i on u skladu sa mojim stanjem prilagođava program rada. U vrhunskom sportu važno je misliti svojom glavom, a to nauka i obrazovanje svakako obezbeđuju.

O prednostima studiranja na Fakultetu za sport Nina se uverila na ličnom primeru:

– Velika većina fakulteta se bavi podučavanjem, ali kada stignete do kraja studija niste dobili znanje koje je primenjivo u realnosti. Nema većeg zadovoljstva nego kada stečeno znanje primenite u praksi i vidite rezultate. To je zaista velika stvar za vas kao sportistu i trenera. Iz tog razloga uopšte mi nije problem da polažem ispite, jer tu se ne radi o oceni već o želji da podelite znanje i da ga prenosite, danas na sebe, a sutra članove vašeg kluba. Želim da istaknem da su na Fakultetu za sport profesori uvek dostupni da vam reše nedoumice, prenesu znanje i kao stručnjaci vas posavetuju. To na neki način može da se posmatra kao da jedan sveobuhvatan tim ljudi stoji iza mene kada se pripremam mečeve. Činjenica je da za vrhunske rezultate iza sebe moramo da imate veliki broj stručnjaka, a ja ih imam na Fakultetu i oni su mi na rasplaganju kad god je potrebno – zadovoljno konstatuje Nina.

Na pitanje o planovima za budućnost ova fantastična bokserka odgovara:

Ne volim da planiram mnogo unapred. Sport je nepredvidiv, ali mogu da kažem da su neke težnje ponovna aktivacija na polju olimpijskog boksa, jer je on sada izjednačen za profesionalce i sada imam šansu da ponovo predstavljam Srbiju na međunarodnim takmičenjima. Cilj je između ostalog i odlazak na američki kontinent kao kolevku boksa gde je to zaista gladijatorska borba i pravo mesto gde se rezultat stiče i vrednuje na najvišem nivou. Ali, svakako ispred svega toga stoji želja da me posluži dobro zdravlje. Ono što mene posebno motiviše je moja ideja da znanje stečeno u ringu i na fakultetu prenesem na neke nove nade i da im se nesebično dam – zaključila je Nina.