Višestruka državna šampionka u tenisu u mlađim kategorjama Ksenija Tmušić odabrala je svoj put kada završi sportsku karijeru. Biće sportska novinarka. Zato je, po njenim rečima, Fakultet za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ bio logičan izbor.

Sve pohvale o kvalitetu studija na Fakultetu za sport Ksenija je dobila od brojnih trenera sa kojima je sarađivala, ali i od drugarice i rivalke na terenu – Olge Danilović, koja već studira na našem fakultetu na studijskom programu Menadžment u sportu.

– Tenis sam počela da treniram već sa osam godina u Partizanu. Oprobala sam u skoro svim sportovima, ali posle samo dva treninga sam se zaljubila u tenis i shvatila da je to ono pravo. Za to je najzaslužniji moj prvi teniski trener Čika Joca koji je bio sjajan – kaže Ksenija koja je titulu prvakinje Srbije osvajala u kategorijama U12, U14, U16 i U18.

Jedan od najvećih Ksenijinih uspeha u mlađim kategorijama je učešće u finalu na međunarodnom turniru u Puli, koje se vodi kao nezvanično svetsko prvenstvo za teniserke do 10 godina.

– U finalu sam poražena od Olge Danilović. Izazvale smo tada veliku pažnju jer su dve devojčice iz Srbije igrale u finalu u zaista jakoj konkurenciji teniserki iz celog sveta – priseća se Ksenija.

Odrastajući na teniskom terenu kao mala se ugledala na Anu Ivanović:

– Ona je bila moj idol. Imala sam priliku da je upoznam i sećam se da kada sam je prvi put videla bila sam fascinirana. I pored velike slave i uspeha ona je pre svega mnogo dobra osoba. Uvek je htela da trenira sa nama mlađima, postavljala se prema nama kao prema drugaricima.  Mi smo bile opčinjene kada bismo je videle i zaista nas je inspirisala da treniramo još više – prisetila se Ksenija.

Zanimljivo je da je već sa 15 godina počela da igra seniorske je fjučerse, a nedostajala joj je samo jedna pobeda da se ove godine pojavi na WTA listi najboljih teniserki sveta.

– Osvojila sam nekoliko bodova u dubul konkurenciji i falio mi je bukvalno jedan poen da se nađem na WTA listi. Onda mi se desila povreda, pa odlaganje sezone zbog pandemije virusa korona, tako da ću na svoju prmociju na WTA listi morati još malo da sačekam.

O svom izboru da kada završi tenisku karijeru bude sportska novinarka Ksenija kaže:

– Ceo život sam u sportu. Ne zanimo me samo tenis, već volim da gledam košarkaške i fudbalske utakmice. Želela bih da radim na televiziji kao voditeljka. Upoznata sam činjenicom da Fakultet za sport obezbeđuje stručnu praksu na RTS-u i TV Arena sport sa kojima ima ugovore o poslovnoj-tehničkoj saradnji i mislim da će mi to biti dragoceno. Dobro poznajem sport, pa bi mi malo iskustva pred kamerama mnogo pomoglo da steknem rutinu i priprimim se za ono što me čeka u novinarskom poslu – kratko je zastala Ksenija i potom dodala:

– Olga Danilović je takođe želela da upiše novinarstvo, da krene stopama svoje mame Svetlane, ali je na kraju ipak odabrala menadžment. Prenela mi je sjajne utiske sa Fakulteta, prvenstveno da su studije prilagođene našim sportskim obavezama što je takođe bio jedan od preduslova zbog koga sam i izabrala Fakultet za sport – zaključila je Ksenija.