U ponedeljak, 22.12.2014. godine, na Fakultetu za sport i u njegovoj organizaciji, održana je stručna tribina „Žene i sport“, na kojoj su, između ostalih, učešće uzele i trofejne srpske sportistkinje, osvajačice najsjajnijih odličja sa Olimpijskih igara, Svetskih i Evropskih prvenstava, višestruke državne šampionke, Svetlana Kitić, Milica Mandić, Zorana Arunović, Andrea Arsović, Sanja Mandić, Milena Reljin, Roksanda Atanasov, Nikolina i Olivera Moldovan, Marina Maljković, …

Na tribini je istaknuto da se žene i danas suočavaju sa raznim oblicima diskriminacije u sportu, da se na njihove uspehe gleda kao na slabije u odnosu na muške, da su drugačije predstavljene u medijima, kao i da se na ženski sport gleda kao na manje atraktivan i manje uspešan. Učesnici  tribine saglasili su se da treba kontinuirano raditi na afirmaciji ženskog sporta i na doslednoj primeni svih pozitivnih zakona o rodnoj ravnopravnosti žena u sportu i žena uopšte.

U izlaganjima dekana Fakulteta za sport, prof. dr  Ivanke Gajić i nastavnika, prof. dr Milke Đukić i doc. dr Aleksandra Vuletića, kao i prof. dr Višnje Đorđić i prof. dr Mire Milić sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Novom Sadu, te heroina srpskog sporta Svetlane Kitić, Roksande Atanasov, Zorane Arunović i Marine Maljković,  posebno je naglašeno da žene u srpskom sportu i danas zauzimaju marginalnu ulogu u upravljačkom smislu i da se isuviše retko nalaze na rukovodećim položajima, da je žena trenera nedopustivo malo i da su i u lingvističkom smislu potpuno obespravljene. Zaključeno je da treba čvrsto zastupati stav o potrebi veće zastupljenosti žena u vodećim strukturama i, što je još važnije, njihovom aktivnom angažmanu u menadžmentima sportskih organizacija i klubova. Marina Maljković, selektor ženske košarkaške reprezentacije Srbije, u tom smislu je istakla: „Ženama u sportu svakako treba posvetiti više pažnje i rezultati će doći, što pokazuje i primer ženske seniorske košarkaške reprezentacije sa kojom radim“.

Da dame ne bi ostale usamljene u svojim nastojanjima za boljim tretmanom u srpskom sportu, bezuslovnu podršku su im dali nekadašnji nacionalni reprezentativci u odbojci i rukometu, Željko Tanasković i Branko Kokir.

Tribina „Žene i sport“ realizovana je u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta Republike Srbije, Sportskim savezom Srbije, Olimpijskim komitetom Srbije, Savezom za školski sport Srbije, Paraolimpijskim komitetom Srbije i drugim partnerima, a predstavljala je uvod i najavu za međunarodnu naučnu konferenciju „Žene i sport“, koja će na Fakultetu za sport biti održana osmog marta naredne godine.